‘Caramelles sóc jo’, la nova cançó dels cants de Pasqua

559
Festa de Benvinguda Caramelles 2023

Caramelles de Martorell ha celebrat aquest matí la Festa de Benvinguda als cants de Pasqua 2023, en què s’ha presentat la cançó d’enguany, que serà una versió del tema Torno a ser jo d’Oques Grasses, i es titularà Caramelles sóc jo. La jornada s’ha iniciat amb una gimcana familiar pels carrers de Martorell, i ha continuat al migdia amb el concert del grup El Cant de les Ofèlies i el vermut de celebració.

A causa de les previsions de pluja, el vermut i concert, que en principi s’havien de fer als jardins de l’Enrajolada, s’han desenvolupat a la Casa de Cultura. Això sí, la meteorologia no ha impedit que les Caramelles tiressin endavant amb les activitats planejades per a la jornada, que ha començat amb una gimcana per conèixer La Vila, la història, les tradicions i la cultura martorellenques.

Tal com explica Urko Ellacuria, membre de les Caramelles de Martorell, els pares i nens s’han dividit en sis grups i, mitjançant una aplicació geolocalitzada, han hagut d’anar completant els 12 reptes que hi tenien preparats. “Es tracta d’anar endevinant les pistes, i un cop arriben als llocs, resoldre els diferents tipus de proves: enviar fotos, endevinar enigmes, etc.”.

Urko Ellacuria, membre de les Caramelles de Martorell.

Després de la gimcana, les desenes d’assistents s’han reunit a la Casa de Cultura per gaudir del concert d’El Cant de les Ofèlies, el grup que s’ha encarregat de presentar la nova cançó Caramelles sóc jo.

Anna Gil, presidenta de l’entitat, ha explicat que “cada any, o bé fem una cançó totalment nova amb lletra i música, o bé adaptem algun tema conegut. Aquest any ens han adaptat la cançó d’Oques Grasses Torno a ser jo amb versió caramellaire. El tema parla de les Caramelles i del poble de Martorell amb segell propi”.

Anna Gil, presidenta de Caramelles de Martorell

La d’aquest any comença amb els versos “A la fi cantaré amb tu. Només el trenet sap tot el que vivim. Porto dies esperant, he buscat la barretina al calaix. He d’acceptar que les coses van canviant, i encara em queden moments per disfrutar”, per arribar a la tornada, que diu així: “Jo ja ballo, jo ja canto molt. Caramelles, caramelles”.

Aquesta tradició té un fort arrelament a Martorell, i les noves generacions continuen amb la mateixa il·lusió. Alguns dels nens i nenes que hi formen part, Judit Ellacuria, Roc Encinas i Àlex Rico, expliquen que hi canten pràcticament des que tenen ús de raó. “La meva àvia va cantar a les Caramelles i té un reconeixement a casa seva per participar-hi tants anys, i a mi m’agrada col·laborar i compartir aquesta tradició”, explica la Judit. El Roc i l’Àlex, per la seva part, estan contents de formar-hi part perquè “és divertit i quan s’incorporen instruments encara ho és més”.

Judit Ellacuria, Roc Encinas i Àlex Rico, membres de Caramelles de Martorell

Després d’aquesta Festa de Benvinguda, és temps d’assajos. Començaran el dissabte 4 de març i continuaran els dies 11, 18 i 25, de 18.00 a 19.00h a la Casa de Cultura de La Vila. Finalment, es faran les cantades el diumenge 9 d’abril al matí a La Vila i a la sortida de l’ofici religiós de la parròquia de Crist Salvador, i el dilluns 10 per la resta de barris de Martorell.