Carlos Zanón ressuscita el detectiu Pepe Carvalho a la seva última novel·la

905
Presentació 'Carvalho: problemas de identidad' de Carlos Zanón
Presentació 'Carvalho: problemas de identidad' de Carlos Zanón

A Carvalho: problemas de identidad, l’escriptor barceloní Carlos Zanón ressuscita el popular detectiu creat per Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho, després de 16 anys de silenci. L’autor va passar dijous per la Biblioteca Martorell per presentar aquesta novel·la, que se suma a la sèrie protagonitzada per aquest popular personatge de la literatura espanyola.

Zanón va explicar que l’Editorial Planeta i la família de Vázquez Montalbán “creien que les noves generacions no coneixien Carvalho i volien guanyar aquest públic. Van tenir la idea d’adaptar les primeres novel·les al còmic i de fer un nou llibre escrit per un nou autor”. “Al principi vaig dir que no, perquè mai no havia fet una novel·la policíaca, tot i que havia escrit novel·la negra: m’interessa més per què es comet un delicte que no pas qui el comet”. Finalment, “vaig pensar que podia ser divertit, que era un repte, i que deixaven a les meves mans un personatge icònic i transcendental en la novel·la negra mediterrània”.

Carlos Zanón, autor

El Carvalho de Zanón és més prim, malalt, no menja filigranes culinàries, i s’ha convertit en més cínic, violent i faldiller. Dubta entre estar a Barcelona o a Madrid. A Barcelona li queda la tribu i el despatx on treballa, i a Madrid hi ha una dona casada amb un home de política, que el té més desestabilitzat del que ell es pensa. Al detectiu li comencen a assaltar els dubtes i els problemes d’identitat.

Carlos Zanón situa el personatge en l’actualitat perquè “volia deixar clar que no es tractava d’escriure un llibre com els de Vázquez Montalbán. Podia agafar un personatge prestat però l’havia de fer meu, a prop de la meva edat i de l’època present”. Som l’any 2017, però el detectiu continua abordant els problemes de sempre: la desaparició d’una prostituta o una vella amiga que busca la seva ajuda per un crim familiar sanguinolent. A nivell personal, la complicitat amb Biscúter passa per hores baixes. Segueix odiant la música moderna i cremant llibres.

Carlos Zanón, autor

L’autor rastreja els baixos fons barcelonins al Raval o Montjuïc retratant als seus habitant i supervivents: prostitutes, toxicòmans, migrants o delinqüents. Caricaturitza encara més la ciutat i la fa un xic més suburbial que la de Montalbán.

Carlos Zanón, autor

“Si feies un Calvalho no podia no mirar al voltant, ja que, en el fons, són una radiografia del moment polític de la nostra societat. En Vázquez Montalbán mirava al voltant i explicava què estava passant”, va afirmar.