Centenars de persones desfilen per la plaça de l’Església, el nou punt neuràlgic de Sant Jordi

488
Fira del Llibre de Sant Jordi 2024

La plaça de l’Església ha estat l’epicentre de celebració del Sant Jordi a casa nostra. Centenars de persones han desfilat tot el dia al voltant de la nova Fira del Llibre de Sant Jordi, que ha aplegat les parades de llibres -genèrics i temàtics-, roses i altres objectes propis de la festivitat. Els autors locals hi han passat per signar les seves darreres creacions i també hi ha hagut espectacles infantils i parades d’entitats.

L’Ajuntament de Martorell ha apostat per recuperar l’esperit de Sant Jordi a La Vila. A la plaça de l’Església s’hi han instal·lat una desena de casetes de fusta amb llibreries locals -Llibreria Miró i Llibreria Alfil.be- i La Llibreteria (Gelida), el comerç d’El petit de La Vila i les entitats del Centre d’Estudis Martorellencs i l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord, amb llibres temàtics. Al carrer de Francesc Santacana s’han concentrat més d’una desena de parades d’entitats.

“Altres anys estava sola a la plaça i aquest any és molt diferent, em sento molt ben acompanyada!”, exclama l’Eulàlia Carafí, propietària de la Llibreria Miró, situada a la mateixa plaça. És un dels establiments que ha ofert “una mica de tot” quant a llibres: “per a infants, adolescents i joves i adults, tant novel·les com a altres gèneres més específics”.

Eulàlia Carafí, propietària de la Llibreria Miró

Des de la Llibreria Alfil.be també s’ha vist amb bons ulls la nova ubicació: “M’agrada la sensació d’estar tots junts, és molt bonic i estètic”, apunta la Beatriz, que explica que “fa poc temps que conec la festa de Sant Jordi, però veig que està molt arrelada a la gent de Martorell i de Catalunya i que és un dia molt especial”.

Beatriz, responsable de la Llibreria Alfil.be

Des de Gelida ha vingut La Llibreteria, amb “una selecció de llibres centrada en els vins i en la gastronomia, i una petita col·lecció d’obres relacionades amb Sant Jordi”, tal i com ha descrit la seva responsable, la Bet Ajenjo Fernández.

Bet Ajenjo, responsable de La Llibreteria

El Petit de la Vila, establiment que se centra en la venda de joguines respectuoses i alternatives, també ha muntat parada per vendre llibres infantils. L’Anna Alsina, la seva propietària, és optimista quant a la lectura: “Cada vegada s’ha estès més com a activitat a casa per als nens i nenes, i crec que cada cop llegeixen més, per sort”.

Anna Alsina, propietària d'El Petit de La Vila

Autors i autores de Martorell han signat llibres a les parades al llarg de tot el dia. En concret, la Marta Álvarez i el Jordan Ponce -autors de Caelo, un mundo al que pertenezco-; Josep Maria Calaf –El balancí-; Alfred Mauri –Martorell desaparegut-; Ana Masago –Shjol, Avelut i Nomen Nescio-; Jordi Sàbat i Maria Ribera –José Viñas, un músic barceloní del segle XIX i Emili Pujol. Retrat d’un guitarrista-; Daniel Canals –Assassinat a La Vila-; Clara-Tanit Arqué –Padrines-; Juan Miguel Torrero –El enemigo oculto-; Glòria Ortega –El conocimiento del propio origen biológico-; Josep Termes –Llums i ombres (Històries de la Criolla)-; Maria Lluïsa Navarro –María-; Jéssica Gómez –El cambio de Infantil a Primaria. Ideas y propuestas prácticas para docentes y familias-; Dídac Pérez –L’Antoni visita Catalunya-; Verónica Aranda –María Futbol Club i Mama también existe-; Neus Cester –L’últim somriure– i Robert Garcia amb Cactus i Llegenda de Sant Jordi.

L’Alfred Mauri ha signat el seu Martorell desaparegut i s’ha referit a la parada del CEM, entitat de la que n’és vicepresident, i que ha portat obres de patrimoni arquitectònic i històric local, especialment “per a que els nouvinguts descobreixin com era i com és Martorell”.

Alfred Mauri, autor del llibre Martorell desaparegut

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ha fet el mateix: “Venem llibres de salut mental, perquè tenim socis i sòcies que n’han editat uns quants”, explica una de les seves responsables, la Isa Enri.

Isa Enri, membre de l'Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord

La Fira s’ha complementat amb parades d’altres entitats i alguns espectacles familiars relacionats la Llegenda de Sant Jordi, com l’obra El veïnat, amb LaBerta del Poblet -que commemora les efemèrides d’aquest any: Àngel Guimerà, Joan Salvat-Papasseit, Montserrat Vayreda, Rosalia Guilleumas, Vicent Andrés i Estellés i els 100 anys de Ràdio a Catalunya-. Després s’ha representat Un món (i un munt!) de dracs, amb Tanaka Teatre.

L’alcalde Xavier Fonollosa i una representació del govern municipal ha visitat la Fira del Llibre. Acompanyat de les regidores Elisabet Plaza, Soledad Rosende i Rosa Cadenas, ha anat al matí al CAP de Buenos Aires, a l’Hospital Sant Joan de Déu, a la Residència Sant Joan de Déu, a l’Hospital Sagrat Cor, a la Residència Anoia i a la Residència Vistalegre a lliurar roses. A la tarda ha anat als Esplais de Gent Gran de Buenos Aires i de La Vila.