Cinema del Diable estrena divendres un cicle de musicals amb ‘Un americà a París’

779
'Un americà a París'

L’associació Cinema del Diable, amb el suport de la Regidoria de Cultura, enceta aquest desembre un cicle de cinema musical amb tres clàssics del setè art que es podran veure en pantalla gran a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Es projectarà Un americà a París, Els paraigües de Cherbourg i West Side Story. Les sessions són gratuïtes, però es pot reservar l’entrada al web entrades.martorell.cat.

Divendres, 4 de desembre, a les 19.00h, es passarà Un americà a París, una pel·lícula musical dirigida per Vincente Minnelli, estrenada el 1951. La història està intercalada amb números de ball coreografiats per Gene Kelly i basats en la música de George Gershwin.
Jerry Mulligan (Gene Kelly) és un pintor americà establert al París de la postguerra. Hi fa una vida bohèmia, fins que coneix i s’enamora de Lise Bouvier (Leslie Caron), una dependenta parisenca, que està a punt de casar-se amb un artista important.

Al voltant d’aquesta trama s’articula un dels més brillants musicals de la història del cinema. Els espectaculars números de ballet acompanyats de la música de George Gershwin, interpretada per Benny Carter i l’orquestra de la Metro Golden Mayer faran gaudir l’espectador.

Anna Lati, membre de Cinema del Diable, comenta que “la pel·lícula és un exemple dels musicals de l’època daurada de Hollywood, amb una energia prodigiosa i un gran dispendi de mitjans. Podríem haver escollit Cantant sota la pluja, també protagonitzada per Gene Kelly, però creiem que Un americà a París està menys vista i té uns números musicals que no li tenen res a envejar”. La intenció de l’associació “és seguir fent aquests cicles per gèneres perquè la gent pot veure l’evolució i les particularitats dels codis cinematogràfics”.

Anna Lati, membre Cinema del Diable

La segona sessió serà l’11 de desembre amb Els paraigües de Cherbourg, pel·lícula musical francesa de l’any 1964 dirigida per Jacques Demy i protagonitzada per Catherine Deneuve i Nino Castelnuovo, emesa a TV3 per primera vegada el 31 de desembre del 1989. La Sra. Emery i Geneviève, la seva filla, venen paraigües en una botiga de Cherbourg. Geneviève està enamorada de Guy, un mecànic. Ha d’anar a la guerra d’Algèria. Embarassada i desemparada, Geneviève, per la insistència de la seva mare, es casa amb Roland Cassard, un ric joier.

Per últim, el 8 de gener, arrencaran l’any amb l’energia de West Side Story de Jerome Robbins i Robert Wise, estrenada el 1961. El musical va ser innovador: pels balls, que formen part de l’acció dramàtica; per la música de Bernstein i per la temàtica basada en la història de Romeu i Julieta, de William Shakespeare, però adaptada a aquells temps. Dues bandes de joves, els sharks, immigrants porto-riquenys, i els jets, nord-americans d’origen anglosaxó, estan enfrontades. El conflicte sorgeix quan María, porto-riquenya, i Tony, nord-americà, s’enamoren.