Cinema del Diable projecta dissabte el documental ‘Fuego en España’, dins la Setmana del Refugi Antiaeri

972
Milicians al Guadarrama. Foto: Heraldo de Madrid
Milicians al Guadarrama. Foto: Heraldo de Madrid

L’associació Cinema del Diable, amb el suport de la Regidoria de Cultura, projecta aquest dissabte, 14 d’abril, la pel·lícula Fuego en España. El documental va ser produït pel Govern de la República per tal de comunicar la Guerra Civil espanyola a Iberoamèrica. La cinta es podrà veure, a les 18.30h, a la Casa de Cultura de La Vila i l’entrada serà gratuïta. El passi s’inclou dins la Setmana del Refugi Antiaeri, que organitza Museus de Martorell del 13 al 22 d’abril.

El documental conté imatges sobre la Guerra Civil espanyola, fins a l’estiu de 1937. Es barregen les imatges heroiques amb les dramàtiques, i destaquen els bombardejos a les principals ciutats. El film està construït amb imatges del noticiari Espanya al dia, del documental Un dia de guerra al Front d’Aragó i d’un altre documental no identificat sobre la defensa de Madrid.

La República considerava aquest tipus de narrativa la millor manera d’aconseguir a l’estranger el suport polític, social i econòmic que necessitava. Pretenia despertar les consciències de les nacions que es desentenien del conflicte espanyol.

El ‘Documental del mes’: ‘Les noies d’Alba Daurada’

Dissabte, 21 d’abril, es podrà veure a la Casa de Cultura (18.30h) el documental Les noies d’Alba Daurada d’Håvard Bustnes sobre el partit ultranacionalista grec Alba Daurada. Un testimoni imprescindible sobre qui són i com es presenten els representants d’un dels partits polítics d’ultra dreta amb més representació parlamentària a Europa.

Creada els anys 80 per l’actual líder Nikolaos Michaloliakos com una revista neonazi que es repartia a les sortides dels col·legis i que llegien alguns skinheads d’extrema dreta, Alba Daurada és des del 1993 un partit polític que es defineix com a nacionalista i popular. Rebutgen ser etiquetats com a neonazis, tot i que mantenen un discurs xenòfob i han protagonitzat incidents contra diferents col·lectius. Diuen voler preservar una raça hel·lènica i recuperar territoris que, segons ells, els pertanyen -com ara Tràcia o Xipre- per crear la Gran Grècia.

Les noies d’Alba Daurada és un testimoni privilegiat i esfereïdor del funcionament intern d’un dels partits d’extrema dreta més importants d’Europa, un cop els seus líders han sigut empresonats. Les dones, que ara agafen el relleu de la formació, estan decidides a esdevenir una part important del futur de Grècia. Tot plegat és el símptoma d’un problema més gran: la crisi econòmica i la crisi migratòria han abonat el terreny perquè el feixisme i la xenofòbia torni a aflorar a Europa. Té un sostre el feixisme a Grècia? Esdevindrà el precedent d’altres països europeus?.