La Regidoria de Joventut ha organitzat aquest divendres la cloenda del Taller de curtmetratges. A l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, s’han projectat les creacions de més d’un centenar d’alumnes de diferents instituts i centres escolars de Martorell. En acabar, s’ha fet una reflexió final amb les psicòlogues d’Origo, Alba Ruiz i Neus Fàbrega. Hi ha assistit la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau.
El Taller de curtmetratges treballa principalment envers la prevenció en conductes de risc en un sentit ampli, tot i que la proposta sempre s’adapta als interessos i necessitats de cada grup classe. Els participants realitzen un curtmetratge des de zero, des de la creació del guió, la interpretació, la filmació i el muntatge final. Els permet experimentar el llenguatge audiovisual d’una manera pràctica i treballar el tema triat perquè els joves estudiants puguin expressar-se amb el seu propi llenguatge. Els tallers es fan amb l’estreta col·laboració de centres i professorat, així com entitats i experts que donen suport actiu al projecte.
Enguany, hi han participat alumnes de l’Institut Maria Canela amb el curtmetratge El veí, de l’Aula Oberta de l’Institut Joan Oró amb El globus, de l’Intinerari de Formació Especial (IFE) del Joan Oró amb Robatori, del Col·legi La Mercè amb L’Aula, de l’Escola d’Educació Especial (EEE) El Pontarró amb Món Pontarró, de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) Balmes amb Pas a pas, del Centre de Formació d’Adults (CFA) amb Mirades i del Programa de Formació i Inserció-Pla de Transició al Treball (PFI-PTT) amb Això no em passa.
Fran Marisei, tallerista de CEINA, centre de formació professional, sociocultural i de lleure encarregat de l’activitat, ha remarcat que “no hem d’omplir d’expectatives aquets moment d’avui, perquè sens dubte és més rellevant tot el procés. És on hi ha una feina d’educació, de pedagogia, on es desenvolupa el pensament crític, tot i que està camuflat com a treball creatiu. En realitat, és una invitació a veure les coses des d’un punt de vista diferent”.
Reproductor d'àudioFran Marisei, tallerista CEINA
“Avui dia, començar una cosa i acabar-la ja és una gran fita. Amb la dispersió actual, no necessàriament s’acaben les coses, sobretot quan requereixen paciència, una construcció lenta, un pas a pas. Però quan veuen els curtmetratges acabats, els gratifica i psicològicament els reforça l’autoestima”, ha destacat.
Reproductor d'àudioFran Marisei, tallerista CEINA
Marisei ha afegit que el taller ha servit l’alumnat per a “aprendre com s’estructura la maquinària audiovisual. Això els atorga eines que els permetrà discernir el real de la ficció. L’objectiu no és ser creïble, sinó autèntic”. “És terapèutic perquè, a vegades, tracten arguments delicats, que toquen cordes íntimes i el fet de treballar-los com a actors, figurant un paper, els atorga una distància per treballar-los d’una manera sana i diferent”.
Reproductor d'àudioFran Marisei, tallerista CEINA
Després de cada passi, s’ha convidat a algunes alumnes o tutors del grup a l’escenari perquè expliquessin la seva experiència. Els curtmetratges es podran veure al canal Youtube de l’Espai Jove Punt Nord.