La missionera martorellenca, Josefina Cortadella, ha explicat aquest vespre al Centre de Serveis a les Entitats El Círcol el projecte solidari a l’orfenat i escola Kudielela, a Angola. Rere el títol La vida a Vila Matilde i Kudielela, s’ha fet palesa l’evolució d’una causa que compta amb el suport de l’Ajuntament de Martorell i dels padrins de l’ONG Mans Mercedàries, entre d’altres institucions i entitats. La cooperant Montse Torras i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació de l’Ajuntament, Míriam Riera, han animat els assistents a afegir-s’hi com a padrins.
Josefina Cortadella va marxar cap a Angola el desembre de l’any 1992 “just quan esclatava la guerra al país”, com ella mateixa explica. Les primeres passes allà van ser molt dures: Mans Unides va ajudar a erigir un centre mèdic per atendre una població que “aleshores moria de fam. Els donàvem de menjar malgrat les dificultats, i també ateníem les dones per poder alfabetitzar-les i ensenyar-les a tenir cura dels infants”.
Kudielela comença a créixer
En una de les seves visites anuals a Martorell, Cortadella va picar a la porta de la Generalitat de Catalunya, que la va ajudar econòmicament a ampliar Kudielela, el projecte ubicat al barri de Vila Matilde, a les afores de la capital Maputo. Aquesta ajuda i la proporcionada anualment per l’Ajuntament de Martorell des dels inicis, la de l’ONG Mans Mercedàries i d’altres aportacions d’institucions i particulars, han fet que Kudielela creixi en quatre fases fins a esdevenir un centre escolar que “ensenya fins a nivells del Batxillerat d’aquí, i que acull actualment 28 nois i noies orfes d’edats compreses entre els 3 i els 28 anys”.
Alimentació i ensenyament als infants
Per la missionera, que comparteix les tasques diàries amb cinc mercedàries més i una infermera a Kudielela, l’ajuda que pugui arribar des d’Europa és “molt important, perquè el govern d’Angola ha provocat una situació de crisi incrementant el preu dels carburants, que ha provocat que el cost del menjar s’hagi disparat i que la gent més pobra no hi tingui accés”. Les ajudes permeten, entre d’altres “donar de menjar tres cops al dia tots aquests infants, i ajudar-los en els seus estudis perquè puguin tirar endavant”.
Torras: “Padrins i infants estableixen un vincle quasi familiar”
La cooperant de l’ONG Mans Mercedàries Montserrat Torras ha animat els nombrosos assistents a l’acte a “fer-se padrins, cadascú amb l’aportació econòmica mensual que pugui assumir. Per nosaltres pot ser un gest puntual, però la gent d’allà ho té present en cada moment de la seva vida”. Gràcies a aquesta ajuda, els nens del centre s’escolaritzen i estan ben alimentats. Com explica Torras, “s’estableix un vincle amb els padrins que fa que l’infants sigui com un més de la família”. Actualment, l’ONG compta amb 145 padrins per a aquest projecte d’Angola.
Riera: “Mai és prou l’ajuda que poguem oferir”
Míriam Riera ha destacat que “Kudielela ha tirat endavant perquè hi és la Josefina i les seves ajudants i perquè la Josefina és qui és i és mercedària. A més, la Montse Torras, el Ton Toset i d’altres cooperants els fan la millor campanya de difusió possible”. Riera ha animat tothom “a fer-se padrí. Més enllà del que poguem fer des del consistori, des d’aquí tots podeu fer molt més. Mai és prou”. També ha mostrat les nombroses joguines recollides pel Centre d’Adults, que seran enviades a l’Àfrica.
Una cinquantena de persones han omplert la sala i han visionat un audiovisual que mostra Kudielela i el treball de l’ONG Mans Mercedàries durant el 19è Camp de Treball l’estiu de 2014,amb les explicacions del cooperant Ton Toset. La missionera Cortadella ha estat obsequiada amb un present de l’Ajuntament i de l’ONG, en reconeixement a la seva tasca.