Creu Roja Baix Nord desplega el projecte ‘Ponts cap a l’ocupació’

2692

La Creu Roja del Baix Llobregat Nord desplega a la nostra comarca el projecte ‘Ponts cap a l’ocupació. Itineraris per la igualtat‘. És un projecte del Pla d’Ocupació de Creu Roja que promou el protagonisme de les dones al món laboral des de dues perspectives: potenciar les seves capacitats i reduir els obstacles per a contrarestar-los.

Se’ls ofereixen eines per apoderar-les, capacitar-les i que desenvolupin la seva professió gràcies al compromís d’empreses aliades que apostin pel talent femení i la igualtat d’oportunitats. El projecte està finançat pel Fons Social Europeu i s’emmarca dins el Programa operatiu d’inclusió social i economia social (POISES) adreçat a dones amb dificultats socials, expliquen al programa Gent amb entitat de Ràdio Martorell Victòria Pelegrín, tècnica d’Ocupació del projecte, i Griselda Sanahuja, referent tècnic de Creu Roja Baix Llobregat Nord.

En què consisteix el projecte?

V.P: És un projecte d’ocupació adreçat a dones en situació de vulnerabilitat, com poden ser dones immigrants, dones majors de 45 anys, dones que han patit violència de gènere o famílies monoparentals. Pot participar-hi qualsevol dona, però intentem atendre aquelles amb una vulnerabilitat determinada. Treballem amb elles l’orientació laboral, formacions, capacitació personal o coneixements digitals.

Com va néixer el projecte?

G.S: Creu Roja és una entitat que intenta estar al dia de l’actualitat i la realitat que vivim a peu de carrer. Vam veure que els projectes d’ocupació tenien molta tirada al nostre territori, però que no estàvem fent-ne cap. Per això, juntament amb l’Oficina Provincial de Creu Roja, vam valorar iniciar el programa ‘Ponts cap a l’ocupació’. Va començar l’any 2020, amb moltes ganes i il·lusió, però va arribar la pandèmia i ens vam haver de readaptar. Hi ha haver una gran demanda i això ens va motivar a apostar-hi un any més.

Actualment, quantes dones esteu atenent?

V.P: Unes 80 dones, de totes les edats. Hi ha edats en que es fa més complicada la cerca de feina, com la franja de joves menors de 30 anys, que tot just comencen i no tenen experiència, o la franja de dones majors de 45 anys, ja que a partir d’aquesta edat moltes empreses comencen a posar certes barreres.

Com és l’itinerari des que arriba una dona al projecte fins que troba feina?

V.P: L’itinerari és personalitzat i s’adapta a les necessitats de cadascuna. Hi ha dones que necessiten un itinerari complert, amb orientació laboral, capacitació personal o la intermediació amb les empreses. D’altres necessiten alguna cosa més concreta, com ara un cop de mà en aspectes digitals. Estudiem quines són les mancances perquè siguin completament autònomes en la cerca de feina. Ens focalitzem especialment en els temes digitals, ja que avui dia la majoria d’ofertes laborals surten a Internet i, si no hi tens accés, pot ser una barrera molt gran.

Feu algun tipus de seguiment a les dones, un cop han trobat feina?

V.P: Sí. L’objectiu és que les dones trobin feina i, un cop l’han trobat, intentem fer seguiment per veure com li està anant i si la feina es manté en el temps. Això últim a vegades és complicat, ja que estem en un moment de precarietat laboral i hi ha ofertes que no es mantenen tot el que ens agradaria. Si hi ha dones que perden la feina poden tornar a buscar-la amb nosaltres, però és cert que ja haurien de tenir les eines suficients per cercar les ofertes laborals elles mateixes.