Creu Roja inicia una campanya de recollida de mantes i reforça la Unitat d’Emergència Social

499

La Creu Roja del Baix Llobregat Nord inicia una recollida de mantes a les seves oficines del carrer de Sant Llorenç d’Hortons número 5, al barri del Camí Fondo. La situació de baixes temperatures ha activat la posada en marxa d’aquesta iniciativa, que pretén ajudar tant a persones sense llar com a aquelles que tenen pocs recursos.

Qualsevol persona que vulgui pot fer donació portant les mantes a la seu de la Creu Roja al matí (de 09.00 a 13.00h, de dilluns a divendres) i a la tarda (de 15.00 a 18.00h, de dilluns a dijous). La referent tècnica de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Griselda Sanahuja, comenta que “en principi, la campanya estarà disponible fins el 31 de gener”.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

El perfil de persones destinatàries d’aquest objecte és molt variat. “Fins avui, en repartíem a gent que viu al carrer, a horts o en cases ocupades i que no tenen ni llum ni aigua ni gas. Però comença a haver-hi demanda de mantes per casos de pobresa energètica entre persones i famílies que sí que tenen llar i/o que viuen en habitacions, pisos o cases”.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

S’admetrà qualsevol tipus de mantes, “de llit gran o petit, d’adults o infantils. Són moltes tipologies de famílies i qualsevol tipus de manta que ens pugui fer arribar la gent ens pot anar bé”.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

El fred també reforça el desplegament de la Unitat d’Emergència Social, un servei de sortides que fan els voluntaris de la Creu Roja des de fa dos anys per detectar persones vulnerables que dormen al carrer, en horts o barraques. “En èpoques de fred reforcem aquesta campanya. Sortim al vespre pels set municipis del nostre entorn, i mirem si hi ha gent al carrer, als horts o a les barraques que tinguin primeres necessitats a cobrir, per a que estiguin una mica més ben atesos”.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

Aquesta unitat disposa “de motxilles amb aliments, begudes, mantes i material d’higiene personal”. Primer es dirigeix “als punts habituals de reunió d’aquestes persones sense llar, però també fem descoberta de punts nous. Intentem fer un pas més per atendre persones en situació molt delicada”.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

A més, la Creu Roja del Baix Llobregat Nord desplega el projecte Reacciona, que intenta donar resposta a situacions de pobresa de moltes famílies. Sanahuja explica que “sorgeix amb la pujada de preus de finals del 2022 i preveient un 2023 difícil de fer front per la pujada de llum i gas, dels lloguers i dels aliments”, i que suposa una injecció econòmica en donatius de particulars i d’empreses per a que persones i famílies en vulnerabilitat puguin pagar, per exemple, els subministraments energètics.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

Reacciona és, com explica Sanahuja, “un projecte camaleònic, que anirem adaptant i modificant en funció de la temporada i les necessitats que es generin a les famílies i persones que atenem”. Ara per ara, es fa front al pagament de subministraments energètics, de medicació, a la compra de roba per a infants, al lliurament de lots d’aliments o de material d’higiene.

Griselda Sanahuja, referent tècnica Creu Roja Baix Nord

La referent de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord destaca que tant la campanya de recollida de mantes com el desplegament de la Unitat d’Emergència Social o el projecte Reacciona coincideixen ara en un moment en el que “a causa del fred s’agreugen moltes problemàtiques” i que, per aquest motiu, l’entitat les reforça i cerca nous voluntaris.