Creu Roja va presentar, dimecres al Complex Educatiu, el programa d’acollida de persones que fugen de conflictes bèl·lics en la conferència I ara què? La crisi dels refugiats a Europa. El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, va exposar la situació dels migrants de Síria i d’altres països en conflicte, i el desplegament autonòmic i local que es vol impulsar. L’alcalde Xavier Fonollosa va reiterar la col·laboració de Martorell com a ciutat d’acollida i el desplegament d’un protocol d’actuació coordinat entre diferents àrees.
La Creu Roja és una de les tres institucions designades pel govern espanyol per gestionar el Programa d’Acollida a persones que fugen de conflictes armats com el que s’està produint al Pròxim Orient, i que a Espanya podria acollir prop de 18.000 refugiats -Catalunya n’ha sol·licitat uns 3.000-. Malgrat aquest fet, “de moment, la situació està paralitzada i tan sols s’ha acollit a 14 persones, però tan bon punt arribin els contingents, s’aplicarà un programa d’acollida i d’integració d’uns 18 mesos de durada ampliables a 24”, explicava Morist.
A Catalunya, aquest desplegament inclouria una acollida inicial en tres centres de la Creu Roja, i sis mesos després hi hauria una derivació als municipis que hagin sol·licitat ser acollidors. Una derivació que vol fer-se “amb normalitat i discreció, en petits grups, buscant l’autonomia i la integració d’aquestes famílies i oferint les eines disponibles sense cap tracte especial respecte als ciutadans autòctons durant aquest període de temps”, especificava el coordinador de la institució solidària.
Martorell, ciutat acollidora
Una d’aquestes ciutats d’acollida de persones migrants per conflictes bèl·lics serà Martorell, després que el plenari de setembre passat ho aprovés per unanimitat. L’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat de les regidores Cristina Dalmau i Míriam Riera, va reiterar a Morist i al president local Santiago Sánchez que el consistori crearà un protocol d’actuació que implicarà les àrees de Serveis Socials, Ensenyament, Habitatge i Cooperació per “facilitar de manera seriosa i discreta que unes quantes famílies, les que siguem capaços de rebre, vinguin a Martorell per poder iniciar una vida millor, com a poble acollidor que som”, i la total solidaritat i compromís de treballar conjuntament amb la Creu Roja perquè aquest desplegament es faci amb tota la normalitat possible.
Les dades bàsiques del conflicte
Prop de 800.000 persones de totes les edats i condició han fugit aquest 2015 del conflicte armat de Síria i de països propers buscant l’empara europea, en una situació considerada com la major crisi migratòria des de la II Guerra Mundial. “Cada dia, unes 1.300 persones emigren cap a Europa fugint d’aquests conflictes armats que buiden ciutats senceres, i ho fan en desplaçaments que poden durar anys, a través de tres vies d’entrada: per Turquia i Grècia, per Líbia i per Ceuta i Melilla. Un camí molt difícil, que compta amb la intervenció de màfies, i que ja ha costat la vida de manera oficial a unes 3.500 persones, una xifra que, però, podria ser deu vegades superior”, apuntava Morist a la concurrència.