Cristina Solias: “Els de Sant Antoni Abat fan poble i ajuden a mantenir vives les tradicions”

2441

La periodista dels serveis informatius de RAC1, Cristina Solias, ha oficiat aquest dissabte el pregó de la Festa de Sant Antoni Abat de Martorell. Solias, orgullosa de ser martorellenca, ha volgut homenatjar els seus avis vinculats a aquesta i altres entitats de la població. El pregó l’han seguit atentament unes cinc-centes persones presents a la plaça de la Vila. La pregonera ha estat rebuda per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, el nou president dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, Rafael López i el regidor de Cultura, Sergi Corral.

Cristina Solias ha iniciat el pregó mostrant les seves arrels martorellenques ja que “ hi ha molta gent que té el costum de dir sempre que és de Barcelona. Jo no ho he fet mai. A mi quan em pregunten d’on sóc, sempre contesto que sóc de Martorell”. A partir d’aquí, Solias ha començat a parlar de tot el que la uneix a Martorell. “ Per començar, Martorell és la meva iaia Maria… la Candelària (…) que és a punt de fer els 96 anys i avui és aquí amb tots nosaltres guapíssima… aviam qui arriba així als 96 anys que està a punt de fer”.

La periodista també ha parlat del seu avi Pere, el Pere Solias. “A la Vila el coneixia tothom. I no m’estranya, era impossible no creuar-se’l pel carrer: col·laborava sempre amb totes les festes: era soci del Progrés i de la Penya Barcelonista (a casa sempre em sigut molt culés), donava un cop de mà a la Creu Roja (que aquest any són els abanderats), a la Cavalcada de Reis… i en un dia com avui us hauria repartit després la coca i el moscatell!”

Després d’agrair que hi hagi persones com el seu avi Pere, com els membres de Sant Antoni Abat, que “fan poble i ajuden a mantenir vives les tradicions”, ha recordat com havia viscut la festa dels Tres Tombs quan era petita. “Jo recordo que de ben petita per mi Sant Antoni equivalia a anar mudat. La meva mare per Sant Antoni em posava la faldilleta, les mitges, i el llaç al cap i amb el meu germà ens portava a veure els cavalls i després anàvem al Progrés, a fer el concert vermut. Sempre acabàvem dinant a les tantes, amb el típic tortell de postres”.

En el pregó, la jove periodista també ha tingut un moment per compartir les seves arrels. Des del seu pas pel col·legi La Mercè fins el seu breu però important pas per Ràdio Martorell on es va “adonar que la ràdio formaria part sempre de la meva vida”, ha dit.

Per acabar ha remarcat que “Martorell és moltes coses i jo sóc moltes coses a Martorell. A l’escola La Mercè, sóc la filla de la Carme; fins i tot a la Vila, la nena del Joan de la Caixa Penedès; a l’hospital la néta del Marín, o la neboda de la Trini… i ja m’agrada que sigui així. Perquè al final res del que fem tindria sentit si no tinguéssim tota la gent del nostre voltant, de la família i del poble per compartir-ho”. Solias ha tancat el pregó citant un fragment del poema El Poble de Miquel Martí i Pol.

El pregó ha estat un dels primers actes de la festa de Sant Antoni Abat de 2016. Abans però, s’ha fet la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà i una dotzena d’infants han anat a buscar el foc de Sant Antoni al Pont del Diable on han encès les atxes de vent. Just abans del pregó, s’ha fet l’entrega de les senyeres de l’entitat als portadors d’enguany: Higini Garrido, Santiago Sánchez, Blanca Voltà i Pere Martínez, tots ells membres de Creu Roja Martorell.

Diumenge, els Tres Tombs

Aquest diumenge continua la festa de Sant Antoni. A primera hora (9.00h), es gaudirà del tradicional esmorzar de traginer, que aquest any es trasllada del Passeig del Quarter a la plaça Maria Canela, on l’entitat hi té la seu social.

Després del guarniment i enganxada de cavalls i carruatges, s’iniciarà (11.30h) al Passeig del Quarter el recorregut dels Tres Tombs. Després de recórrer alguns carrers del municipi amb la Banda Simfònica de Martorell, donarà tres voltes pels carrers de La Vila amb la presència d’un centenar de genets, carros i carruatges de Martorell i també de diferents poblacions de la comarca. Els animals seran beneïts a la plaça de l’Església (13.00h) per Mossèn Manuel Roig.

El Progrés acollirà el concert vermut (14.00h) amb la Internacional Cobla Orquestra Montgrins i el ball de gala (19.00h) amb el tradicional vals Els xiquets de Valls. En el decurs del ball es farà l’entrada de senyeres a la sala i s’obrirà el popular ball de socis.