Darreres entrades per a ‘Francesc Pujols 1939’, on teatre i música situen lloc i moment del filòsof

330

La Fundació Francesc Pujols ha programat per a les tardes de divendres 19 i dissabte 20 d’abril, sis sessions de l’espectacle ‘Francesc Pujols 1939‘. El muntatge compta amb la dramatúrgia, direcció i interpretació a càrrec de Gerard Bidegain, la interpretació musical de Jordi Sàbat i la selecció de peces de Maria Ribera. Encara es poden adquirir els darrers tiquets al preu de 5 euros al portal entrades.martorell.cat.

Es durà a terme, tant divendres com dissabte, en tres torns -a les 18.00, a les 19.00 i a les 20.00h-, i inclou un col·loqui just en acabar les representacions de dissabte. Té la doble finalitat d’apropar una mica més el personatge de Francecs Pujols al visitant, i d’escenificar el seu moment vital en el mateix indret -la Torre de les Hores- 85 anys després, al voltant del fatídic 23 de gener de 1939, el bombardeig sobre Martorell.

Bidegain destaca que “és un espectacle únic, creat per a fer-lo únicament a la Torre de les Hores, ja que és l’espai real on van passar els fets que s’hi expliquen i que tenen a Pujols com a protagonista. Ens evocarà als cinc sentits i permetrà fer un petit viatge en el temps”.

Gerard Bidegain, director, intèrpret i dramaturg de 'Francesc Pujols 1939'

En aquell moment, Pujols ja està sol a la Torre. La seva esposa i la seva mare ja han mort i el seu fill Faust és al front, reclutat per l’exèrcit republicà. La Guerra sembla perduda i Pujols ja pensa en la retirada, en l’exili i en l’evidència d’haver d’abandonar la seva Torre de les Hores, deixant enrere tot un món que s’esfondra.

“És un moment complex per a un personatge complex, un instant dramàtic i trist per a ell. Malgrat la seva clarividència davant la vida, no deixa de ser un ésser humà més, enmig d’una gran incertesa. Ell reconeix que està ‘entotsolat'”. De totes maneres, el muntatge també és “una bona manera d’apropar-se al personatge, saber qui era i la seva trajectòria”.

Gerard Bidegain, director, intèrpret i dramaturg de 'Francesc Pujols 1939'

Bidegain anima a “adquirir les darreres entrades per al muntatge”, que és de petit format: “No és un espectacle on el públic estigui assegut, sinó que transitarà per les estances de la casa, un espai reduït i de poca capacitat. Per exemple, accedirem al seu propi despatx, un petit santuari on ell pensava, filosofava i on va escriure part de la seva extensa producció literària i filosòfica”.

Gerard Bidegain, director, intèrpret i dramaturg de 'Francesc Pujols 1939'

Bidegain reivindica Pujols com a “un personatge que va ser molt conegut a la seva època i que actualment no ho és tant com mereixeria”, i el fet “d’apropar-se d’una manera planera, per a tothom”.

‘Francesc Pujols 1939’ és la reedició de l’espectacle que ja es va poder viure el passat 16 de desembre de 2023 en motiu de l’edició de Medeia a la mateixa Torre de les Hores.