Degustació de plats carnavalescs en la tercera edició del ‘Quedem?’ d’Òmnium Cultural

1819
'Quedem?'
'Quedem?'

La secció local d’Òmnium Cultural a Martorell ha celebrat aquest dimecres la tercera edició del ‘Quedem?’, programa de llengua i lleure que fomenta la cohesió social entre les persones que viuen a Catalunya, independentment de la seva procedència. A través d’activitats culturals, es promou el coneixement de l’entorn i la interrelació entre els participants. En aquesta ocasió, alumnes del Servei Local de Català (SLC) han assistit, al Complex Educatiu Torrent de Llops, a una degustació gastronòmica típica de Carnaval. Aplegats al voltant de la taula han pogut practicar el català en un ambient distès, fora de les aules.

Botifarra d’ou, coca de recapta, anxoves o truita de patates, són alguns dels plats típics del nostre Carnaval, que han pogut tastar els present a l’activitat. “El Carnaval és una festa pagana que transcendeix a d’altres cultures, època de disbauxa i festa en què s’acostuma a menjar molta proteïna i tall, ja que després vindrà el dejú i l’abstinència de la Quaresma”, ha explicat Àngels Tobella, membre d’Òmnium Cultural.

Àngels Tobella, membre Òmnium Cultural

El president d’Òmnium Martorell, Jordi Gibert, ha dit que “el fet culinari és l’excusa perquè els alumnes practiquin el català de manera informal”, expliquin com celebren el Carnaval als seus llocs d’origen o els plats que hi acostumen a menjar. Gibert ha recordat que “Òmnium Cultural treballa, fa més de 50 anys, per la llengua, la cultura i el país, sempre en pro de la cohesió social a Catalunya. En aquest sentit, el català sempre ha estat un element vertebrador”.

Jordi Gibert, president Òmnium Cultural Martorell

“Aquesta activitat m’agrada molt. Hi ha menjar i beure, i és una manera d’aprendre el català i parlar-lo, que és el més important”, ha expressat el marroquí AbdelKarim Saaidi, qui ha agraït la iniciativa als organitzadors. El gallec Camilo Vázquez ha comentat que “em sembla bona idea que el menjar sigui l’excusa per treure un tema de conversa i parlar català”.

AbdelKarim Saaidi i Camilo Vázquez, alumnes SLC

L’experiència ha contribuït, un any més, a normalitzar l’ús del català i a establir llaços entre cultures d’origen i rebuda. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.