Desè aniversari de l’actual Biblioteca, espai convertit en un pol cultural per Martorell i entorn

243
Biblioteca Martorell
Biblioteca Martorell

Aquest divendres 28 de març se celebren 10 anys de la inauguració de la Biblioteca Martorell en la seva actual ubicació a l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals. Fa una dècada, l’equipament canviava d’escenari, deixant enrere els poc més de 500 metres quadrats d’espai als baixos del Centre Cultural, per trobar una nova casa que quadriplicava la superfície i les possibilitats. La nova instal·lació ha permès a l’equipament créixer en número d’usuaris, préstecs i documents, i també que s’hagi convertit en un dels més destacats pols culturals, a Martorell i a l’entorn.

Dissabte 28 de març de 2015. És un quart de sis de la tarda. Un parell de milers de persones es congreguen a l’àmplia vorera de l’extrem sud-est de l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals. L’aleshores alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, dirigeix unes paraules a la concurrència: “Entreu, mireu, admireu i feu servir sovint aquesta nova biblioteca”.

Ho diu just al costat de la porta d’entrada al nou edifici, de línies rectangulars, parets blanques i amplis finestrals complementats amb llistons de colors. La nova casa de llibres, revistes, cd’s, dvd’s i altres publicacions, una nova seu cultural que Esteve qualifica de “magnífica”, amb dues plantes, fons de 31.000 llibres i més de 6.000 documents.

Reproductor d'àudio
Salvador Esteve, alcalde de Martorell l'any 2015

Acompanyen Esteve l’aleshores primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, la regidora de Cultura Cristina Dalmau, altres membres de la corporació, alcaldes de poblacions veïnes i diputats de l’ens provincial. Fonollosa pren la paraula per lloar l’obra, projecte de l’arquitecte municipal Rodrigo Alaminos fet realitat en un temps rècord, de l’ex regidora de Cultura Maria Hinojo i de l’actual regidora en el càrrec, Cristina Dalmau.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Martorell l'any 2015

Tot seguit, es destapa la placa commemorativa i la multitud entra a l’equipament per visitar-la per primera vegada. No hi falten a la cita les figures festives de Martorell, un espectacle de la titellaire Assumpta Mercader titulat ‘Les biblioteques amagades dels llibres’ i la presentació del llibre La venjança dels almogàvers, de Ramon Gasch i del martorellenc Andreu González Castro.

Documents, préstecs, usuaris i activitats, a l’alça

Des d’aquella data i fins al moment present l’equipament ha anat incrementant prestacions i usuaris paulatinament -amb l’excepció del parèntesi de la pandèmia- i s’ha convertit en un referent de la cultura a casa nostra. Mercè Parera, directora de la Biblioteca des de 1998 i fins avui, destaca el gran canvi que va suposar el trasllat: “Abans estàvem en un equipament de 535 metres quadrats i vam passar a un de 2.000. Això ens ha facilitat convertir-nos en un centre ple d’activitat, un punt de trobada on la gent ve a fer molta vida social i cultural”.

Molta culpa de l’esplendor es deu, segons Parera, “a la gran quantitat d’activitats que fem”. A l’actualitat ja hi ha formats una desena de clubs de lectura i, sense anar més lluny, l’any passat es van organitzar in situ 343 propostes, per les que van passar al voltant de 7.000 persones.

Reproductor d'àudio
Mercè Parera, directora de la Biblioteca Francesc Pujols

En una dècada, la Biblioteca Martorell -ara, de nou, dedicada a Francesc Pujols- ha crescut en tots els àmbits. Per començar, en usuaris del servei de préstec: “Vam començar l’any 2015 amb prop de 13.000 i ara en tenim 16.500”. En número de préstecs, Parera apunta que “hem passat de 44.500 a 63.211 el 2024. Hem crescut més d’un 40% en aquest període”.

L’oferta de documents -llibres, revistes, premsa, dvd’s i cd’s- ha influit molt en aquesta pujada, ja que com explica la directora, “el número de ha crescut de 44.500 a 63.211 el 2024. A més, les aportacions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Martorell han estat determinants per a fer créixer el fons documental, en tot aquest temps, “de 36.000 a 46.000 volums”.

Reproductor d'àudio
Mercè Parera, directora de la Biblioteca Francesc Pujols

Les darreres xifres publicades, de 2024, quantifiquen en 80.000 les visites anuals a la Biblioteca. Un guarisme que, junt amb la resta d’exposats per la directora de l’equipament, “eren pràcticament impensables fa deu anys”. Ara, són tota una realitat.