Deu joves inicien el seu primer contracte laboral a diverses dependències municipals

637

Deu joves de Martorell i rodalies s’inicien avui dimarts en el món laboral gràcies a la contractació en pràctiques del programa ‘Garantia Juvenil’. Els seleccionats procedeixen de Martorell i rodalies, tenen entre els 16 i 29 anys i treballaran durant 6 mesos en diferents departaments municipals a jornada complerta. L’Ajuntament de Martorell els ha destinat a cada àrea atenent a la seva formació.

Els admesos en aquest programa de pràctiques seran a l’Arxiu Municipal, l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Joventut, Promoció Econòmica, Museus, Ensenyament, Participació Ciutadana, Comunicació, Alcaldia i Biblioteca. Rebaran una retribució mensual d’entre 980 i 1.120 euros, segons categoria laboral.

Tres joves expliquen la seva primera destinació laboral

La Biblioteca Martorell comptarà amb en Javi Gil, martorellenc de 26 anys, que ha estudiat Filosofia i màsters en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. De la seva nova i primera feina remunerada n’espera “fer atenció al públic, ordenar i catalogar llibres, participar en l’organització de cursos i d’activitats, i fer tot el que calgui”. Per ell, l’equipament no és un indret desconegut, ja que “hi anava cada matí i algunes tardes mentre estudiava el màster. És un lloc que m’agrada molt, és molt agradable, i ho gaudiré molt”. Gil agraeix que aquestes iniciatives laborals abarquin àmbits com la cultura i les humanitats “i més en temps de crisi, és molt necessari que els ajuntaments i la resta d’administracions facilitin la feina i donin als joves una experiència laboral per a que després tinguem més facilitats de trobar una feina”.

L’edifici del Centre de Serveis a les Entitats El Círcol serà la destinació del martorellenc Xavi Lara. Als seus 24 anys, aquest graduat en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, espera viure una bona experiència. “Estic a l’expectativa de veure què em tocarà fer a partir d’ara. És bo que hi hagi programes de contractació com aquest, perquè dóna l’oportunitat de treballar a joves que s’acaben de graduar o que han estudiat cicles formatius, i més tenint en compte l’elevat atur juvenil que hi ha”, ha dit. En Xavi voldria encarar el seu futur professional “cap al món dels esports, que m’agraden molt”. Actualment practica aquesta afició tot col·laborant a l’emissora municipal Ràdio Martorell en el programa de tertúlia esportiva RadioesportLa Pròrroga, els dimecres a les 19.00h.

Un altre dels joves que ha estat seleccionat per a una plaça laboral dins aquest programa és el castellvinenc Adrià Camino. “Aniré a treballar al gabinet d’Alcaldia, ajudant a les tasques de comunicació i d’imatge de l’alcalde”, destaca. Camino reconeix que “tot i que no és la meva especialitat, el màrqueting polític i la comunicació sempre m’han agradat i tinc moltes ganes de començar a fer-ho. És el meu primer contracte laboral, les meves primeres pràctiques remunerades”. L’Adrià ha estat seleccionat des del Departament de Promoció Econòmica per a fer aquesta tasca en condició de llicenciat en Ciències Polítiques i graduat en un màster ara fa dos anys. Tot i haver adquirit aquest nivell acadèmic, s’afegeix a l’opinió dels seus companys al voltant de la dificultat de “trobar una feina en l’actualitat”.

Esdevenir un primer contacte amb el món laboral

El programa vol que els joves desenvolupin una primera experiència amb el món del treball per poder sortir al mercat i adquirir una feina a alguna empresa de l’entorn, evitant la seva marxa a l’estranger davant la manca d’oportunitats. Amb aquesta idea, el Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell ha gestionat la contractació dels joves després de sol·licitar la subvenció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, amb el cofinançament del Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil. Els joves, beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, s’havien inscrit prèviament com a demandants d’ocupació no ocupats (DONO) i havien de disposar d’un títol universitari o de formació professional de grau mig o superior o títols reconeguts com a equivalents per tal d’accedir-hi.