La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell celebra aquest dissabte 11 de maig una nova edició del ‘Let’s Clean up Europe: netegem el nostre entorn’, amb la neteja col·lectiva de la llera de l’Anoia. L’activitat s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Hi pot participar tothom, i pretén conscienciar la ciutadania envers la preservació del medi natural i sensibilitzar-la sobre la problemàtica de l’acumulació de residus.
Fa anys que l’Ajuntament s’adhereix a la Setmana, una activitat gratuïta, familiar i oberta a tothom. Començarà a les 10.00h a l’Aparcament del Vapor i es farà una neteja de les deixalles a banda i banda de la llera. Es recomana als participants d’inscriure’s abans -amb el número d’integrants i dades bàsiques- a mambient@martorell.cat o al 93 775 00 50.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient, detalla que “muntarem una carpa informativa a l’aparcament del Vapor, on s’informarà, es repartiran guants a qui no en porti i sacs per recollir les deixalles”. Es distribuiran els equips en grups i es recolliran deixalles fins les 12.00h. Després “portarem el material al punt informatiu, pesarem els materials, en farem recollida selectiva i compartirem un refrigeri”.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament
Explica Carrera que, al final, hi haurà un novedós joc “per visibilitzar els residus, per veure el seu impacte i quin és el temps de biodegradabilitat al medi de cadascun d’ells. També plantejarem alternatives que podem seguir diàriament per evitar aquests residus”.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament
Cada any, a principis de maig, el ‘Let’s clean up Europe’ aplega un munt d’activitats arreu del vell continent. A Catalunya, és la Generalitat qui en lidera l’organització des de fa 11 anys, amb neteges de boscos, platges i rius dels residus que s’hi han abocat il·legalment. L’any passat hi va haver 675 accions arreu i 54.600 voluntaris. A Martorell, l’any 2023 es van aplegar una vintena de persones i es van recollir 252 quilos de residus.
La tècnica explica que la finalitat “no és tant fer una marató de recollida en sí, ja que per a aquesta tasca l’Ajuntament disposa d’un personal de neteja d’aquests espais”, sinó més aviat “la conscienciació ciutadana al voltant de la preservació del medi natural, en aquest cas l’entorn fluvial. Se l’ha de veure com un ecosistema viu que pateix les conseqüències de l’abocament de deixalles humanes i dels comportaments incívics”. Es tracta doncs “de sensibilitzar tothom de la quantitat de deixalles en aquests espais i de la necessitat de reduir-les”.
Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament
Enguany, la campanya ha englobat altres activitats fetes per col·lectius, institucions i entitats. Així, alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Joan Oró van fer una neteja del camí de Sant Genís de Rocafort dijous passat. Tres comunitats de ciutadans ghanesos de Martorell també faran aquest dilluns una neteja al Parc Forestal Can Cases, i dilluns vinent, un grup de joves del programa ACTUA de la Institució Balmes farà una neteja d’un petit tram del Llobregat a l’alçada del Pont del Diable.