Diumenge de Fira per a tots els sentits: artesania, cultura, gastronomia, música i llegenda

380
12a Llegenda pont del Diable. Foto: Grisphoto

Martorell ha gaudit d’un diumenge de Fira de Primavera farcit d’activitats culturals, tradicionals i lúdiques per a tots els públics. La jornada ha combinat Fira d’artesania i comerç, lectures en veu alta, maratons de contes, passejades amb carro, exposicions, tallers familiars i una destacada actuació castellera. A la nit, la Fira gastronòmica, la Llegenda del pont del Diable, i els concerts d’Anna Roig i de la Banda Simfònica han posat el punt final a una diada plena de vida.

El dia ha començat a El Círcol amb la lectura compartida en veu alta d’un llibre en català. per a l’ocasió, l’entitat organitzadora -Òmnium Pla de Montserrat- ha triat La foradada, obra guanyadora del 46è Premi Vila de Martorell, de l’escriptora martorellenca Llum Saumell. També hi ha hagut marató -de contes, en aquest cas- a la Casa de Cultura de La Vila -amb ‘Els amics de Francesc Pujols’, un espectacle de titelles- i als jardins de l’Enrajolada, amb l’Esplai Guspira i ‘L’origen del Guspiru’, i la companyia Pampalluga teatre i ‘El drac a qui li agradava llegir’, organitzat per La Xarxa Martorell.

Diferents punts del nucli antic s’han empeltat dels elements més tradicionals de la Fira. El principal ha estat la Fira d’Artesania i Comerç. El carrer de Francesc Santacana, la plaça de la Vila i el carrer d’Anselm Clavé s’han omplert amb parades d’establiments locals i d’artesans molt variades: d’embotits, de coques, de formatges i d’artesanies relacionades amb la bijuteria, la roba, els complements i els objectes de regal.

Roser, responsable de l’establiment Yushi Store, ha portat a la Fira “articles de regal i decoració fets amb resina. De tant en tant, faig alguna fira d’artesania perquè m’agrada molt el contacte amb la gent i, habitualment, treballo en línia. La meva intenció és seguir venint a les fires de Martorell”.

Reproductor d'àudio
Roser, Yushi Store

Miquel Altadill, de Ratafies de l’Avi Guillem, ha comercialitzat la seva “ratafia artesana d’Esparreguera, que cada cop s’està donant més a conèixer i que venem ja en alguns bars. Estem molt contents i agraïts de tenir aquesta oportunitat de mostrar-nos i contactar amb el públic”.

Reproductor d'àudio
Miquel Altadill, Ratafies Avi Guillem

Els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell han fet passejades amb carro, ponis i paradetes al pàrquing del Vapor, amb un mercat ramader que, enguany, ha estrenat Concurs d’Enganxada. L’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM) ha delectat els amants del motor amb una exposició de vehicles -cotxes i motos anteriors a 1.987 al carrer d’Anselm Clavé.

No massa lluny, tothom qui ha volgut ha pogut visitar la Farmàcia Bujons. una proposta del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) per descobrir la història d’aquest establiment fundat l’any 1842, així com l’evolució dels medicaments que hi acull. A l’altra banda de la plaça de les Hores, el Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis ha acollit un taller per a famílies a cura d’Anna Alsina, dins l’exposició temporal Art i Paraula que acull els baixos de l’equipament.

Altres propostes matinals han estat les visites teatralitzades al Museu Municipal Vicenç Ros o el Torneig de Primavera del Martorell Pàdel Club al Pavelló de Can Cases. I a la tarda, han seguit els ‘Tardets’ a la Vila, amb música, Dj i bars de copes a la plaça de l’Església.

La jornada castellera d’aquesta tarda, tot i que ha hagut de retardar-se una mitja hora a causa de la pluja, ha causat una gran expectació i ha aplegat quatre colles amb els seus castells a la plaça de la Vila. Entre d’altres, els tretze vegades guanyadors del Concurs de Castells a Tarragona, els Castellers de Vilafranca, que un cop més han estat presents a la cita martorellenca.

Tampoc hi han faltat colles veïnes com ara els Castellers d’Esparreguera o els Vailets de Gelida, així com els Matossers de Molins de Rei. Tot i no disposar de colla pròpia en l’actualitat, Martorell té un vincle especial amb el món casteller, ja que alguns dels nostres conciutadans formen part de colles veïnes.

Àngel Grau, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, ha recordat que l’entitat ha fet 75 anys i que ell porta “tota la vida fent castells, ve de família”. “Som la millor colla que hi ha, estem fent tota la gamma de castells”. Els agrada venir a Martorell perquè “és una jornada tranquil·la i ens hi trobem més a gust”.

Reproductor d'àudio
Àngel Grau, Castellers Vilafranca

Carles Aguirregabiria, cap de colla dels Castellers d’Esparreguera, que enguany compleixen 31 anys, ha explicat que “és tota una tradició ja venir cada any a la Fira de Primavera de Martorell. Venim amb moltes ganes i a fer els màxims. Nosaltres som colla de 7 i mig, vol dir que fem castells de 7 superiors”.

Reproductor d'àudio
Carles Aguirregabiria, Castellers Esparreguera

En Frederic Cardús i l’Anna Maria Alemany, són dos martorellencs membres de la colla esparreguerina. Tots dos han asseverat que “el millor és la família, el grup humà i l’amistat que es genera”. I animen tothom a provar-ho perquè “fem companyia a molta gent”.

Reproductor d'àudio
Frederic Cardús i Anna Maria Alemany, castellers martorellencs a Esparreguera

Des dels Castellers de Gelida, el responsable, Pau Suñé, ha recordat que la colla es va refundar el 2018 i que “fa un parell d’anys hem anat remuntant”. Avui a plaça han exhibit “un pilar de 4, un 4 de 6, 3 de 6 amb agulla, 3 de 6, i un pilar de 4 per sota”.

Reproductor d'àudio
Pau Suñé, Castellers Gelida

L’any 2002 van néixer els Matossers de Molins de Rei que, com diu la seva cap de colla, Júlia Aregall, són a punt d’arribar al 25è aniversari. “Martorell és una plaça que sentim molt nostra, perquè és una de les primeres dates importants del calendari. Normalment fem castells de 6 i en les actuacions importants castells de 7”.

Reproductor d'àudio
Júlia Aregall, Matossers Molins de Rei

A causa de la pluja, la 9a Fira Gastronòmica, la 12a Llegenda del pont de Diable i el concert ‘Passar-la bé’ d’Anna Roig i Carles Belda, es van ajornar ahir dissabte i han pogut celebrar-se aquest vespre. La 9a Fira Gastronòmica s’ha fet al passeig del Quarter, de 20.00 a 01.00h, amb tast de plats d’essència martorellenca a càrrec de sis restauradors de casa nostra, i establiments de vins i begudes.

Emi López, de la pastisseria Dulce Emy, ha estat a la Fira oferint les seves “postres de rebosteria americana cent per cent artesanal”. “Sempre intentem participar a totes les fires de Martorell perquè és una manera de re onnectar amb el públic i ens sentim molt estimats”.

Reproductor d'àudio
Emi López, Dulce Emy

Anna Víctor, del Celler de Martorell, ha detallat que a la seva parada ofereixen “fideuà, arròs amb conill i carxofes, minientrepà de galta desossada, natxos amb guacamole, cervesa artesana entre d’altres. Allò que sempre ens funciona”.

Reproductor d'àudio
Anna Víctor, Celler Martorell

Luigi Castravelli de Luigi’s Pizza ha comentat que venen “pizzes fetes al forn de llenya de tradició napolitana, amb ingredients de qualitat. També algunes postres com el tiramisú o el brioix sicilià”.

Reproductor d'àudio
Luigi Castravelli, Luigi's Pizza

Xavier Mas, de Vins Intrèpids, ha servit “els vins de vinyes de la zona de Martorell, xarel·lo, negre de carinyena d’El Bruc, un criança de merlot i sumoll, un ancestral de xarel·lo i un cava tradicional de dos fermentacions de tres anys de criança”. La Fira gastronòmica “és una bona proposta, un tast del que es fa a Martorell”.

Reproductor d'àudio
Xavier Mas, Vins Intrèpids

El concert de la Banda Simfònica de Martorell s’ha traslladat de la Torre de les Hores a la Casa de Cultura de la Vila, a causa de les previsions meteorològiques. Una cita que han titulat ‘Cançons d’ahir i d’avui’ i que ha combinat grans clàssics i temes actuals, amb arranjaments especials per fer reviure records i descobrir noves sonoritats, connectant públics de totes les edats. Un viatge musical ple de nostàlgia i emoció que ha unit el passat i el present.

A les 21.45h, s’ha gaudit de la 12a representació de la Llegenda del pont del Diable, a càrrec de l’empresa Sinoca, acompanyada de la Colla de Geganters i la de Diables i Drac de Martorell. Amb motiu dels 10 anys que fa que es va realitzar el primer mapping sobre les parets del pont, aquest espectacle lumínic ha tornat a ser l’element cabdal. Les llums, el so i la interactuació amb la part del jardí han donat tridimensionalitat a la faula.

La cantant i professora de l’Escola Municipal de Música, Anna Roig, i l’acordionista diatònic, Carles Belda, han fet un concert en viu, a continuació, al fossar de Sant Bartomeu. Ens han presentat ‘Passar-la bé. Recital de cançó vital’. Cançons diferents orígens, autors, èpoques i estils, en català, francès, occità, portuguès, crioll i altres llengües. Temes d’autors com Raimon, Toti Soler, Cesaria Évora, Emili Vendrell, Pink Martini, Vinicius de Moraes, i d’altres de propis.