La 18a Màgia del Nadal que organitza la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell inclourà sis actuacions de mags i il·lusionistes els dies 27, 28 i 29 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener. El Teatre d’El Progrés acollirà, cada tarda a les 18.30h, els muntatges de David el Mag, el Capitán Maravilla, Albertpiq, la Companyia Giramàgic, Karlus Soler i Adrián Conde, respectivament. Cal adquirir els tiquets a entrades.martorell.cat.
David el Mag obre el foc el divendres 27 amb el Viu la Màgia del Nadal. Aquest mag mataroní afincat a Torroella de Montgrí vol que el públic l’ajudi a que el Nadal torni: “És un espectacle familiar, molt dinàmic i participatiu, on necessitaré l’ajuda de molts nens i nenes per a que torni el Nadal a Martorell. Hi haurà aparicions, desaparicions, jocs i molta diversió per a tota la família”, avança ell mateix.
David el Mag
David el Mag porta 24 anys en actiu. Va començar de ben jovenet al taller Magikus i de seguida es va apuntar a l’Associació de Mags de Barcelona. Ara fa prop de 200 espectacles i tallers de màgia a l’any, és un dels fundadors d’Abracadabra -fundació de mags solidaris amb la que porta ja 399 representacions- i ha fet diverses aparicions a programes de TV “al 3Cat, o a l’Ahora caigo!’, per exemple. A més, és director artístic del Fimag, Festival de Màgia a Torroella de Montgrí.
Dissabte 28 arriba el Capitán Maravilla i El sorprendente Dave Wonderthing, un “espectacle de màgia amb vàries disciplines, per a tots els públics, regat d’humor i adreçat tant per als grans com per als petits”, explica el malagueny David Morales, el seu creador:
David Morales, Capitán Maravilla
Capitán Maravilla Productions és la companyia unipersonal del David Morales -ex Mambo Brothers, companyia pionera al circuit estatal de circ de carrer- i que comença amb la creació de l’espectacle Capitán Maravilla, reconegut en diversos certamens catalans -Primer Premi al concurs d’artistes de carrer de les Festes de la Mercè 2001 i Segon Premi a la Fira de Tàrrega 2002-. Capitán Maravilla es va convertir en un habitual dels festivals nacionals del gènere, girant cada temporada per tota mena de programacions i esdeveniments. El 2018 llança El Sorprenente Dave Wonderthing on incorpora disciplines de circ i de màgia amb tocs d’humor, “segell de la companyia”.
Tancarà el 2024 la tercers proposta escènica. La màgia i la llum fluorescent seran protagonistes a Glow, el dilluns 30 de desembre. És una creació de l’Alberpiq, nom artístic d’Albert Picollà Queralt. Un espectacle de màgia i llum fluorescent: “A la foscor, alguns objectes poden semblar foscos, però és molt probable que siguin brillants en unes freqüències de llum que els nostres ulls no poden detectar”, apunta ell mateix. La llum i les ombres “traslladen a l’origen més màgic del teatre” en un espectacle “de gran format, amb trucs que es podrien veure a Las Vegas, acompanyat d’efectes de llum i d’efectes especials com ara fum i foc, molt espectacular de veure”.
Albertpiq
Albertpiq és un jove barceloní resident a Reus ja es va interessar per la màgia als 6 anys i quan en tenia 10 va fer el seu primer “show” amb públic, amb el nom artístic de Mag Albert. Des del febrer de 2015 dirigeix ALBERTPIQ ILLUSIONIST, empresa d’arts escèniques dedicada a la producció, distribució i exhibició d’espectacles de màgia musical i visual per a públics infantils i familiars, amb la que fa una mitjana de 150 actuacions anuals.
Entrat l’any 2025, Giramàgic -és a dir: el duet Joana Rhein i Miquel Crespi- faran possible el 2 de gener ‘Kariguri’. Una paraula inventada “que s’inspira en un univers taoista zen i que significaria ‘res a mostrar, res a amagar'”, apunta Rhein. L’espectacle és un poema visual en moviment “que parla del cicle de la vida i de la màgia de les transformacions amb la natura, una fusió de màgia, de titelles i de moviment, molt divertit i participatiu, i ve de molts anys de recerca sobre la màgia, les arts visuals i la poesia i el moviment”.
Joana Rhein (Giramàgic)
La Joana va començar trajectòria artística al Brasil fa vint anys, on va estudiar arts plàstiques, va fer teatre performance i d’aquí va fer el salt al món de la màgia per connectar-la a la poesia, el teatre i el moviment. Va treballar en un circ, en vàries companyies de teatre i fa quinze anys va venir a Catalunya, on va conèixer el Miquel Crespi, actor i director artístic conegut per ser membre de la companyia La Cubana, a més de Las Calígulas i Zootroupe i membre de Pallassos sense Fronteres. Amb ell, va passar a compartir vida sentimental i artística.
Karlus Soler és la penúltima proposta de La Màgia del Nadal, el divendres 3 de gener. Portarà a El progrés una estrena, ‘Ay, ay, ay’. Soler explica que “és la primera vegada que es podrà veure aquest espectacle de circ, de clown, de màgia, d’humor gestual sense paraules”. Un pallasso de nom Enrico “és acomiadat del circ i comença un trajecte en solitari on recorda totes les vivències del circ. Se n’adona que amb la seva solitud pot descobrir que la veritable màgia està al seu cor i que no necessita a ningú per demostrar que ell és un artista de tota la vida”.
Karlus Soler
Soler va començar a principis dels 90 fent màgia pura i dura -cartes, monedes, cordes, mocadors, etc- però el 2005 va descobrir el món del clown i del pallasso i els va fusionar amb l’humor gestual, creant xous musicals i sense paraules. El mag ja ha passat per Martorell en un parell d’ocasions més: “Hi he portat ‘El Gran Houston’ i ‘Toillette’ i estic encantat de tornar a venir!”
I la cloenda de La Màgia del Nadal la posarà l’argentí afincat a Gijón Adrián Conde. Ho farà amb Check-out, un muntatge que defineix com a “comèdia visual inspirada en el cinema mut, que parla de la importància dels vincles familiars”. L’Eugenio, protagonista de la història, voldria estar amb la seva família però no pot, perquè treballa movent maletes. tot plegat, acompanyat “d’efectes màgics i comèdia visual, sense text i pensat per a tota la família”. Una obra d’uns 55 minuts que recentment ha rebut el premi Oh! de las Artes Escénicas de Asturias i un Premi FETEN.
Adrián Conde
Conde porta més de 30 anys dedicant-se a l’espectacle: màgia, teatre, clown, expressió corporal i malabars, entre d’altres, on explica que “busco trobar una proposta diferent per oferir el públic”. Ha viatjat a 56 països fent espectacles i ha rebut premis de màgia al carrer a Alemanya i Itàlia, entre d’altres guardons. Va pujar primerencament a l’escenari tocant en una banda de blues als 14 anys. Va estudiar i descobrir el teatre com a manera de combatre la timidesa. Als 18 es va endinsar en la màgia, als 19 en els malabars, als 22 en una escola de circ i amb 24 va descobrir el món del clown que, per ell, “és molt més que una perruca i un nas gros i vermell. És una forma d’estar en escena, un estat lúdic per sortir a jugar amb el públic, que transita per emocions com el riure, la ira o la tristesa”. Després, va fusionar el clown amb la màgia i, com reconeix, “se’m va obrir un nou món”.
Per assistir a qualsevol dels sis espectacles cal aconseguir els tiquets a entrades.martorell.cat. El preu és de 3 euros l’anticipada general, 2,5 per l’anticipada reduïda -públic jove de fins a 25 anys, públic de més de 65 o pensionsites-, i de 4 euros a la taquilla una estona abans de l’inici de l’espectacle. És gratuït per als menors de 12 anys.