Recta final del 36è Cicle de Teatre Escolar, que organitza l’Aula de Teatre de Martorell i les regidories d’Ensenyament i de Cultura de l’Ajuntament, d’octubre de 2024 a maig de 2025. Més de 2.000 alumnes martorellencs dels nivells més bàsics de l’ensenyament -llars d’infants, Infantil, Primària i l’Escola El Pontarró- gaudeixen de 13 espectacles, tant a les aules com a El Progrés i a l’Auditori Joan Cererols. El cicle s’ha encarat aquest curs, a l’igual que en l’anterior, amb l’objectiu de fomentar emocions i sentiments entre els infants.
La campanya de teatre escolar se celebra d’octubre a maig. Promou “el gust per les arts escèniques i l’experiència teatral, i serveix d’eina al currículum escolar per treballar i reflexionar sobre els temes que plantegen”, explica l’auxiliar tècnica de Cultura de l’Ajuntament, Alícia Zamora.
Quant als temes, els dos darrers anys s’ha plantejat, a proposta dels centres escolars, el “dels sentiments i les emocions entre els alumnes”, per aprendre a reconèixer-los, compartir-los i que serveixin per a la resolució de conflictes amb una bona gestió emocional i el treball d’àmbits com ara l’empatia o l’autoestima.
Reproductor d'àudioAlícia Zamora, auxiliar tècnica de Cultura de l'Ajuntament
Als espectacles programats, els personatges projecten al públic diferents estats anímics, com ara la ràbia, la por, l’enveja, l’alegria o l’agraïment. Es busca que l’alumne els identifiqui i s’aproximi a l’emoció. El desenvolupament de l’obra pretén ajudar-lo a saber gestionar les seves pròpies emocions, de manera natural, directa i àgil.
Maria Coll, membre de coordinació de l’Aula de Teatre i encarregada de la campanya, explica que amb el visionat dels espectacles “és important proporcionar eines als infants en gestió eomocional”, i posa com a exemple “el bullying. Que l’obra els ajudi a detectar si al seu voltant hi ha algun cas o si s’hi senten identificats, i com reaccionar i demanar ajut”.
Reproductor d'àudioMaria Coll, coordinadora de l'Aula de Teatre
Els infants no només van a teatre, sinó que reflexionen al voltant del contingut de l’obra. “Després podem parlar de l’obra, no només del tema o del missatge, sinó també l’experiència d’anar a teatre”. Maria Coll afegeix que “també enviem qüestionaris a les escoles per a que en facin valoració i saber què podem millorar”, i que “el feedback amb ells sol ser molt positiu”.
Reproductor d'àudioMaria Coll, coordinadora de l'Aula de Teatre
El Cicle s’estructura en tres torns i arriba “a les llars d’infants amb una funció anual d’I2, a l’escola d’Educació Especial El Pontarró, i als alumnes d’Infantil -a l’escola els d’I3 i a l’Auditori els d’I4 i I5-, i als cicles inicial, mitjà i superior de Primària, a El Progrés”, comenta Zamora. Al segon torn “veuen obres en anglès, per apropar aquesta llengua i practicar-la en un entorn viu”, i al tercer torn -l’actual-, es repeteix l’estructura del primer.
Reproductor d'àudioAlícia Zamora, auxiliar tècnica de Cultura de l'Ajuntament
El primer torn -octubre i novembre de 2024- es va focalitzar al voltant de la sensibilitat visual, el valor de les coses petites, els conflictes interns i externs de fer-se gran i responsabilitzar- se de les accions quotidianes. Així, els alumnes van gaudir de sis espectacles. Els dos primers, a cada centre educatiu –La Petra en el pais dels contes (Maria Coll) i On són els meus amics? (Meritxell Termes). Els altres quatre, a El Progrés i l’Auditori: Un tros de pa (Les Pinyes); El conillet blanc (Espiral Màgica); The Postman (Txema Muñoz) i Orelles de papallona (Espiral Màgica), que van aplegar un total de 2.117 espectadors.
El segon torn -gener i febrer- té els mateixos objectius, però s’ha focalitzat en la promoció de l’anglès. La companyia Jumping Ducks hi va portar dos espectacles (The snow queen i Cinder Ella New York) i Theatre4Schools va representar The empeor’s new suit. En total, hi van assistir 1.683 infants.
Quant al tercer torn -l’actual, que s’acaba al maig-, es pretén aproximar a l’infant a empatitzar davant d’un conflicte emocional d’algun company/a dins de l’escola, centrant-ho en aquesta ocasió al voltant de la temàtica de l’assetjament escolar, tot i que també hi haurà propostes del respecte a l’entorn i la natura. 2.136 alumnes hi han passat fins ara.
Coll avança que ja treballa en la confecció de la programació del proper curs, que canviarà de temàtica i s’enfocarà al voltant “del medi ambient”.
Maria Coll, coordinadora de l'Aula de Teatre
El Cicle de Teatre Escolar de Martorell no només apropa l’alumnat a la sala com a espectador. Prèviament, les escoles reben dossiers pedagògics de cada obra que veuran al llarg del curs, amb propostes d’activitats per abordar-ne els continguts -temàtiques que apel·len el seu dia a dia- a les aules, compartir-los i debatre’ls abans d’anar a veure-la.
