El baríton Steffan Lloyd Owen guanya el 8è Concurs de Cant Josep Palet

176
8è Concurs de Cant Josep Palet

El baríton gal·lès Steffan Lloyd Owen ha guanyat el 8è Concurs Internacional de Cant Josep Palet que es va celebrar, amb un gran èxit de participació aquest cap de setmana a Martorell. El segon premi va ser per la mezzosoprano britànica Annabel Kennedy i el tercer pel tenor sud-coreà Jihoon Park. El certamen està organitzat per Joventuts Musicals de Martorell i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament.

Després de les audicions presencials de dissabte, 29 de març, en les quals van concursar 24 semifinalistes, el jurat va declarar com a guanyador el baríton Steffan Lloyd Owen, qui va rebre una dotació de 5.000 euros, participació en gires de la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya i Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals d’Espanya, concert en el Cicle M’Clàssics de Martorell i serà l’encarregat de l’estrena mundial de l’obra de Fabià Santcovsky, composta especialment per al Concurs, amb el patrocini de la Fundació Francesc Pujols.

Lloyd Owen també va ser guardonat amb el premi especial Amics de l’Òpera de Sabadell, que inclou un contracte per participar en una de les produccions de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell.

El baríton gal·lès va expressar la seva satisfacció pel premi i va explicar que les tres peces seleccionades per a la final parlen emocionalment d’ell, i això li ha permès marcar la diferència amb la resta de participants.

Reproductor d'àudio
Steffan Lloyd, baríton

Steffan és llicenciat pel Royal Northern College of Music and Drama de Manchester, amb Nicholas Powell com a professor. Actualment, forma part de la International Opera Studio de l’Òpera de Zuric. El 2024 va fer el seu debut com Escamillo a Le tragédie de Carmen al Festival de Buxton, amb gran èxit de crítica, qualificat de “sorprenent” a The Times.

Entre els seus concerts més destacats figuren el Rèquiem de Mozart amb l’Orquestra Nacional de Bretanya a Rennes dirigida per Grant Llewelyn i la Missa en Do i Fantasia Coral de Beethoven com a part d’un concert amb l’Orquestra Nacional i Cor de Gal·les de la BBC i l’Orquestra de l’Òpera Nacional de Gales.

Amb el premi econòmic del concurs, el baríton espera viure una mica millor perquè actualment està estudiant a Zuric i, alhora, és pare d’un fill d’un any i mig. Una situació que li requereix fer molts esforços, tant a nivell familiar com professional.

Reproductor d'àudio
Steffan Lloyd, baríton

El segon premi del Concurs Internacional de Cant Josep Palet va ser concedit a la mezzosoprano britànica Annabel Kennedy -2.000 euros, concert en el Cicle M’Clàssics Martorell i diploma acreditatiu-. La mezzosoprano també es va endur el Premi Victoria de los Ángeles, que inclou la participació en masterclasses i activitats formatives de la Fundació Victoria de los Ángeles i del LIFE Victoria.

El tercer premi i el premi del públic van ser per al tenor sud-coreà Jihoon Park -1.000 euros, concert en el Cicle M’Clàssics Martorell i diploma acreditatiu-.

La resta de guardons especials del concurs van ser atorgats a quatre altres participants: el contratenor Rafael Quirant (Premi Amics de la Música de Valls i Premi Sopars Lírics del Restaurant 7 Portes), la soprano Alexandra Nowakowski (Premi Casa Elizalde de Barcelona), la soprano Hyerim Kim (Premi Joan Cererols al millor intèrpret de música antiga) i el baix-baríton Irakli Pkhaladze (Premi al millor intèrpret de bel canto italià). El premi al millor intèrpret de música catalana va ser declarat desert.

Aleix Palau, president de Joventuts Musicals de Martorell, va manifestar que “el Concurs Palet ha fet un pas endavant important i ha experimentat un gran creixement, no només per l’altíssim nivell dels participants, sinó també per la coherència del jurat, l’augment en el nombre d’inscrits i la major dotació del primer premi”.

Reproductor d'àudio
Aleix Palau, president Joventuts Musicals Martorell

El jurat de les fases semifinal i final va estar format per Julien Benhamou, director de l’administració artística del Festival d’Aix-en-Provence i consultor de càsting al Metropolitan Opera House de Nova York; Damià Carbonell, director de l’administració artística de l’Òpera i Ballet Nacional d’Amsterdam; Albert Castells, coordinador de càsting del Gran Teatre del Liceu; Mirna Lacambra, soprano i presidenta d’honor de la Fundació Òpera a Catalunya; Erik Malmquist, director de càsting de la Bayerische Staatsoper de Munic; Augusto Techera, director de producció artística del Teatro de la Maestranza de Sevilla i Jordi Maddaleno, secretari del jurat.

L’actual edició del Concurs ha tingut la major participació de la història del certamen, amb 126 concursants de 33 nacionalitats: Alemanya, Argentina, Austràlia, Àustria, Brasil, Xile, Xina, Colòmbia, Corea del Sud, Croàcia, Xipre, Estats Units, Finlàndia, França, Geòrgia, Guatemala, Hongria, Irlanda, Itàlia, Japó, Mèxic, Països Baixos, Perú, Polònia, Portugal, Regne Unit, Rússia, Sèrbia, Suècia, Suïssa, Ucraïna i Veneçuela.