El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols el treball ‘El Pont del Diable: el context històric i les transformacions del pont i el seu entorn. Les imatges i les llegendes’. Un monogràfic composat per 19 articles de 26 autors diferents, especialistes en diverses disciplines, i que té el seu origen en una taula rodona celebrada a Martorell l’any 1999. El president i la vicepresidenta de l’entitat, Alfred Mauri i Esther Travé respectivament, han presentat el treball, acompanyats de la regidora de Regidoria de teixit associatiu, cooperació i participació Àngels Soria i davant una sala plena de gom a gom.
“Des del CEM teníem molt d’interès en tirar endavant una publicació com aquesta, que recull articles dels millors especialistes” afirma el president de l’entitat. I és que feia molt temps que no es recopilava, en un mateix treball, tot un conjunt d’informació sobre aquest espai patrimonial: “Si busquem una monografia anterior sobre el pont del Diable, ens hem de remuntar a l’any 1962, a un treball dut a terme per Isidre Clopas”, recalca Mauri.
Alfred Mauri, president del CEM
El monogràfic inclou una introducció que posa en valor la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional referida al monument, i a continuació, agrupa els articles en tres blocs, segons el seu enfoc. El primer bloc, com explica Mauri, detalla que “aborda els canvis en el paisatge i el context territorial del pont, que el relacionen amb d’altres jaciments arqueològics i amb la pròpia Via Augusta, que aquí creuava el Llobregat camí de Tarragona”.
Alfred Mauri, president del CEM
El segon bloc se centra en la història i l’arqueologia del pont com, per exemple, “en l’estudi de l’arc honorífic i la seva interpretació, i les intervencions arqueològiques que s’hi ha fet”.
Alfred Mauri, president del CEM
Finalment, la publicació inclou articles que plantegen tot el que genera el pont des del punt de vista patrimonial: la percepció que en tenen els viatgers, les llegendes vinculades i el seu sentit, els motius de la seva creació i posar-lo en context de la gran multiplicitat de ponts del Diable que hi ha arreu del món.
Pel president del CEM, el pont “és un emblema i un referent per als habitants de Martorell, i una obra singular, perquè els ponts romans a Catalunya son limitats: el de Berà i el nostre”. Tot i que la major part del pont romà va ser expoliat i reconstruït en estil gòtic, conserva l’arc romà que presideix l’entrada del pont, i això “li confereix una singularitat i una importància històrica i científica de primer ordre”.
Alfred Mauri, president del CEM
Mauri també el considera un monument de primer ordre perquè “es construeix en unes proporcions insòlites pel segle XIII, aprofitant bona part del pont romà”, al que després se li conferiran un seguit de reformes al segle XVIII que també el dotaran de singularitat i que el convertiran “en un element patrimonial de referència i una font de coneixement històric”.
