Itinerari geològic CEM

Torna el cicle ‘Quan Martorell no hi era‘, sortides guiades matinals per conèixer l’entorn a càrrec del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM). Diumenge, 13 d’octubre, es durà a terme l’Itinerari geològic I: rius Llobregat i Anoia‘, des de les 09.30h. L’activitat és gratuïta, no precisa d’inscripció prèvia i comptarà amb les aportacions dels geòlegs Josep Maria Tella i Pedro Muñoz, de l’historiador Alfred Mauri i de l’educador ambiental Alfred Bellés.

‘Quan Martorell no hi era’ és un cicle de nou itineraris guiats, que se celebren els diumenges al matí amb una periodicitat trimestral, i que torna a posar-se en marxa. Van dirigits “a qualsevol persona interessada en fer una passejada i conèixer aspectes de geologia, natura, història i patrimoni de casa nostra”, explica Josep Maria Tella. La ruta de diumenge “començarà a les 09.30h des de la plaça del Portal d’Anoia, tindrà una durada aproximada de quatre hores i és previst que finalitzi pels volts de les 14.00h”.

Reproductor d'àudio
Josep Maria Tella, geòleg

Serà un passeig per la riba dels rius Anoia i Llobregat per veure els seus processos actuals, la formació dels relleus i materials geològics on se situa Martorell i rodalies, per parlar de les aigües subterrànies i fonts, tipus de roques i usos a la zona del Pont del Diable.

Seguidament, es pujarà a la Torre del Telègraf per veure una terrassa fluvial, es baixarà a la font de La Truita -per explicar el funcionament de les fonts- i se seguirà cap a l’estació de Martorell Vila-Castellbisbal, on es revisaran dipòsits geològics variats i la capella de Sant Bartomeu, com a punt i final.

Reproductor d'àudio
Josep Maria Tella, geòleg

El CEM planteja als participants l’opció de dinar plegats en un restaurant de Martorell. En aquest cas, cal comunicar-ho i apuntar-se abans del dia 10 d’octubre en aquest enllaç.

L’itinerari geològic es complementarà amb informacions històriques sobre les transformacions dels traçats fluvials, el Pont del Diable, la torre del Telègraf i la capella de Sant Bartomeu i amb diferents apunts sobre vegetació, flora i fauna. En total, es recorreran uns 5 quilòmetres i un desnivell acumulat de 215 metres, amb un grau de dificultat baix. Tella destaca que “és una passejada molt planera” i que “cal portar roba i calçats adequats, esmorzar i aigua. I si es vol, és recomanable dur pals per caminar i càmera fotogràfica, ja que passarem per indrets amb vistes molt maques”.

Reproductor d'àudio
Josep Maria Tella, geòleg

El geòleg apunta que la intenció és tornar a desplegar tot el cicle de 9 sortides “tornant a fer els itineraris com ja fa uns anys. Cada sortida té un objectiu concret”. Segons el calendari, la propera proposta serà ‘Itinerari geològic II. Martorell i rodalies: riu Anoia, torrents i serra de Les Torretes’.