El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ja té enllestit i disponible el bessó digital de Sant Genís de Rocafort, una reproducció immersiva a través de realitat virtual i la seva aplicació. El projecte es va presentar el passat novembre i consisteix en una visita virtual al monestir on fa anys que l’entitat fa campanyes d’excavació. L’instrument per a posar-lo en marxa són unes ulleres de realitat virtual Meta Quest 3. L’entitat facilita uns enllaços per descarregar les instruccions i l’aplicació per a les persones que disposin d’aquestes ulleres.
Per facilitar el procediment, el CEM presenta un vídeo on mostra el funcionament i les prestacions que ofereix la visita virtual immersiva al monestir. Els botons porten als enllaços corresponents per descarregar les instruccions i l’aplicació, en el cas de disposar de les esmentades ulleres. Cas contrari, l’entitat cedirà ulleres a tothom qui assisteixi als actes públics que organitzi en relació a activitats a l’entorn de la recerca als jaciments arqueològics de Santa Margarida i Sant Genís de Rocafort.
L’experiència virtual fa possible una immersió en una sala d’exposicions. El visitant s’hi pot desplaçar i contemplar diferents objectes procedents de les excavacions, llegir la informació dels plafons o escoltar les explicacions, activables en diferents punts. Des de la sala, alhora, es pot desplaçar directament fins al monestir i recórrer els sectors on ja s’ha completat l’excavació arqueològica.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM, destaca que la nova eina “és un instrument fonamental per a la difusió, per donar a conèixer el monument i fer-lo accessible a persones que no hi poden anar”. La realitat virtual permet als visitants “conèixer amb tot tipus de detalls el monestir tal i com si estiguessin allà, fer un recorregut dins una sala d’exposicions i veure una reproducció, a dimensió real, del monestir”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Diversos punt interactius donen accés a informació textual i narrada, per conèixer la història del monestir, veure alguns dels elements arquitectònics recuperats i recórrer el seu interior com si s’estigués en un espai real. El sistema es complementa amb narracions que ajuden a identificar els diferents espais.
Mauri explica com en aquesta experiència s’aprofundeix al voltant del concepte de bessó digital: “És a dir, una reproducció a través de realitat virtual del monestir, tant de l’església com de tot el conjunt del turó que ocupava en època de màxima esplendor, a partir dels resultats de les excavacions fetes fins ara”.
Alfred Mauri, vicepresident del CEM
L’aplicació de les tecnologies digitals i de la realitat virtual, han esdevingut un recurs fonamental per a la recerca arqueològica en la documentació del procés d’excavació, els estudis posteriors i la divulgació dels resultats.
