Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) segueix difonent el passat de Martorell aquests dies amb la incorporació a Internet de materials propis. Aquesta setmana recupera dues exposicions de petit format sota el nom Píndoles d’història i patrimoni. Les temàtiques són la geologia i la hidrologia, i les recerques històriques.

L’entitat recupera els continguts de l’exposició Fonts i aigua subterrània a Martorell estrenada a la Fira de 2018 a la seu de l’antiga Farmàcia Bujons. Cinc plafons que parlen de la geologia local, de les fonts, del cicle de l’aigua i el subsòl, d’un estudi i classificació de les fonts, i d’una aproximació a l’aigua i les fonts més enllà de la visió patrimonial, explica el vicepresident del CEM, Alfred Mauri.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El segon llançament porta per títol La recerca històrica a Martorell. Recorda l’exposició de 2016, que commemorava els 80 anys de la publicació d’Historial de Martorell: “Un llibret de 22 pàgines redactat per Fèlix Duran i Cañameras pensat per distribuir entre els escolars de Martorell el juliol de 1936, coincidint amb la festa de final del curs. L’esclat de la Guerra Civil ho va impedir, i va esdevenir una obra molt poc coneguda i marginal”, comenta Mauri.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Diversos plafons aprofundeixen en la investigació històrica local i posen accent en la tasca dels historiadors Fèlix Duran i Cañameras i Bonaventura Pedemonte i Falguera. Com a complement, tothom qui tingui curiositat podrà llegir, virtualment, l’edició electrònica del llibret, amb l’afegit de punts interactius: “Són aclariments o correccions. Cal tenir en compte que va ser escrit el 1936 i té afirmacions que les investigacions posteriors han invalidat o modificat”.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El CEM va engegar fa quatre anys les Píndoles d’història i patrimoni amb exposicions de petit format per difondre el coneixement històric i descobrir el patrimoni de Martorell i dels territoris de l’antiga baronia de Castellvell de Rosanes. Aquest àmbit el formaven els municipis actuals d’Abrera, Castellbisbal, Castellví de Rosanes, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires, a més de Martorell.

Exemplar digital del llibret 'Historial de Martorell' (1936)
Exemplar digital del llibret ‘Historial de Martorell’ (1936)