El cicle ‘Entre Pares’ s’estrena amb una xerrada sobre paternitat i corresponsabilitat

106
Presentació 'Entre Pares'

El cicle ‘Entre Pares. Masculinitats en transformació’, organitzat per primera vegada per l’Ajuntament de Martorell i el projecte d’acompanyament terapèutic EntreHomes, ha començat aquest dimecres amb la xerrada ‘Paternitats i corresponsabilitats’ a la Biblioteca Francesc Pujols. L’acte s’ha inclòs dins la celebració de la Setmana de la Lactància Materna 2024 i ha comptat amb l’assistència de la regidora d’Infància, Belén Leiva.

‘Entre Pares’ s’adreça exclusivament a homes amb fills i filles de 0 a 2 anys. Els participants en el cicle, acompanyats per diferents professionals, faran una revisió dels rols i models socials actuals relacionats amb la masculinitat i la família, compartir vivències, dificultats i èxits en el procés de criança respectuosa, afavorir la relació amb la pròpia criatura i enfortir les competències com a pares, des d’una perspectiva de gènere i corresponsable.

“Les nostres persones vulnerables (nadons, gent gran i persones amb dependència), no disposen de suficient atenció en els processos de cura. No estem cuidant com voldríem i qui assumeix aquestes cures majoritàriament són les dones. Les cures estan desateses i feminitzades”, ha apuntat Albert Pons, responsable de l’àrea de masculinitats d’EntreHomes. “La reubicació del pare en les cures, en funció de la cocriança responsable, ajudaria a la justícia i a l’equilibri en aquest àmbit”.

Albert Pons, àrea masculinitats EntreHomes

La cocriança “és un enriquiment per a la pròpia vida del pare. Podem connectar més amb les nostres criatures, amb les nostres parts vulnerables i emocionals, amb dimensions que suposen una ampliació del nostre benestar. No és només fer-se càrrec del que un s’ha de fer càrrec i esforçar-se, sinó també veure-ho com un enriquiment i una funció de creixement”, ha afegit.

Albert Pons, àrea masculinitats EntreHomes

Fins al 18 de desembre, s’han programat 9 sessions gratuïtes que promouran les masculinitats antimasclistes i igualitàries. Entre d’altres temes, “es treballarà com el pare ha de saber cuidar-se per tenir un equilibri, ser conscient de quins han estat els seus referents i la relació que ha tingut amb els seus pares. Conèixer quins canvis suposa la paternitat per a la parella, el paper de l’home durant la gestació i postpart, o el llenguatge del joc per relacionar-se amb el nadó des del primer moment”. També “la gestió de l’agressivitat, de la pèrdua de paciència i de l’autocontrol”.

Albert Pons, àrea masculinitats EntreHomes

Un altre aspecte que tractaran serà “com compaginar la paternitat amb els meus propòsits vitals, és a dir, amb la meva feina, les meves aficions, les meves passions i autorealització”, ha dit Pons. “Sovint vivim la paternitat i la maternitat com una interrupció de certes àrees de la nostra vida. Hi ha una hivernació o reducció del temps que dediquem als nostres propòsits, però no podem desconnectar del tot perquè seguim tenint vida i això forma part de la nostra salut”.

Albert Pons, àrea masculinitats EntreHomes

La propera sessió serà el 30 d’octubre amb la xerrada ‘Sexualitat en el postpart’ que aborda l’inici de les relacions sexuals després del part i les diferents casuístiques en cada parella, depenent de les circumstàncies que envolten el part i el puerperi.

El 6 de novembre, EntreHomes farà el taller ‘D’on venim i on anem’, per reconèixer els models socials i familiars que configuren la cosmovisió masculina de la criança i les cures, i indagar sobre què serveix i què no en la construcció de gènere viscuda com a homes.

El 13 de novembre, una infermera pediàtrica del CAP de Martorell impartirà el taller ‘Massatge amb nadons’ per conèixer beneficis -físics i emocionals- i la tècnica d’aplicació.
Una setmana més tard, el segon taller d’EntreHomes versarà sobre la ‘Relació amb la criança’, per compartir el vincle que es genera amb els fills i filles, l’espai relacional i les cures en el dia a dia.

El 27 de novembre es parlarà del ‘Desenvolupament motor’ amb la fisioterapeuta Ona Andreu, del CDIAP de Martorell, qui parlarà de la psicomotricitat, el cos i els perills de forçar postures, entenent que cada infant presenta un ritme de maduració diferent i diferències importants quant al desenvolupament.

‘Relació amb les tasques domèstiques’, el 4 de desembre, analitzarà el dia a dia dels participants en tot l’aspecte domèstic de la llar i com millorar aspectes que costin o que puguin demanar les parelles.

L’11 de desembre, les educadores de les Llars d’Infants i conductores dels espais d’acompanyament a la Petita Criança de l’Ajuntament Núria Ros i Susanna Rius parlaran de l”Autonomia dels infants’. Abordaran la seva capacitat per desenvolupar-se amb independència, prendre decisions, realitzar les accions per si mateixos i com acompanyar-los en aquest procés.

El darrer taller 4 del 18 de desembre es titula ‘La parella’. Atendrà els malestars que es generen dins la parella al voltant de la corresponsabilitat i la criança, i es donaran eines per tenir una mirada més empàtica i responsable cap a les parelles.

Les sessions es faran a la Llar d’Infants Riu de Sons, de 17.00 a 19.00h, excepte la primera que ha tingut lloc a la Biblioteca Francesc Pujols. Tanmateix, ofereix un servei de cangur a la mateixa Llar d’Infants Riu de Sons, sempre que se sol·liciti una setmana abans.

Per a més informació es posa a disposició el correu electrònic educacio03@martorell.cat. L’activitat s’emmarca dins de l’Espai Nadó, un programa que fa anys que es desplega a Martorell per enfortir les competències familiars entre pares i criatures i la criança.