El Cineclub recordarà la Guerra Civil amb curtmetratges de la productora Laya Films

904
Cineclub amb projeccions de Laya Films

Museus de Martorell i Cinema del Diable han sincronitzat la programació de la Setmana del Refugi Antiaeri amb les sessions de Cineclub. Aquest dissabte, 13 d’abril (18.30h), es projectaran a la Casa de Cultura de La Vila cinc curtmetratges de la desapareguda productora Laya Films, relacionats amb la vida durant la Guerra Civil, ara que fa 80 anys de la seva fi. Una sessió gratuïta proposada per la Filmoteca de Catalunya i la Federació Catalana de Cineclubs.

Laya Films va ser una productora creada pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat Republicana que va existir entre 1936 i 1938, amb la finalitat de crear reportatges de la guerra per difondre arreu el conflicte i, alhora, divulgar la cultura catalana. La major part dels materials es van perdre per l’acció durant la dictadura i a causa de la fragilitat del suport original. Però una part s’ha recuperat i digitalitzat.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell, explica que la sessió s’emmarca “en la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola”.

Yolanda Insa, tècnica de Museus de Martorell

Les projeccions

Es projectaran cinc muntatges: Els tapers de la costa; Aragón 1937; Conmemoración del XIX Aniversario de la Revolución Rusa; Refugiados de Guerra i Catalunya màrtir. El primer, de 1937, és un documental de 9 minuts que divulga la indústria del suro al Baix Empordà de l’origen al producte final.

Aragón 1937 situa el conflicte bèl·lic en aquest territori i mostra la reraguarda de l’exèrcit republicà i com aquesta procura engegar la vida econòmica i social creant vies de regadiu i hidràuliques, indústries i infraestructures, recuperació pedagògica i del folklore.

Conmemoración del XIX Aniversario de la Revolución Rusa mostra la manifestació celebrada a Barcelona en homenatge a la Revolució Soviètica. Lluís Companys i el cònsul de la URSS a Barcelona, sr. Ovseenko, presideixen la manifestació a la plaça Sant Jaume. Desfilen sindicalistes de la U.G.T., C.N.T., consells obrers i altres forces polítiques.

Refugiados de Guerra (1938), confronta la vida d’abans de la Guerra Civil Espanyola -les tasques de conreu, regadiu, l’escola, la vida quotidiana- amb la de després del pronunciament de 1936 -bombardejos, corredisses cap als refugis, desplaçaments i evacuacions, edificis incendiats, enderrocs, fam, mort i exili-.

I la sessió es clourà amb Catalunya màrtir, de 25 minuts de durada. Un documental sobre els bombardejos de ciutats catalanes per part de l’aviació alemanya i italiana, que mostra imatges de Barcelona i Lleida bombardejades i de refugiats, tasques de desenrunament i de rescat de víctimes. El reportatge ha arribat fins avui perquè, durant el franquisme, el van conservar el president Tarradellas i d’altres persones.