Aquest dimarts s’ha celebrat a El Círcol una sessió participativa del projecte ‘Parc de la Vila’, per presentar la futura proposta de l’espai i continuar treballant-hi al costat de la ciutadania i de les entitats. S’ha posat en context el projecte, que crea una infraestructura verda per reduir del risc d’inundabilitat a La Vila i que crea un nou parc amb espais verds i de biodiversitat i de lleure. El projecte també inclou la reurbanització dels carrers Revall i del Riu, amb la millora dels serveis existents, la creació de noves voreres i la millora de la mobilitat. També s’han presentat els resultats de les accions participatives impulsades amb la ciutadania i les entitats per definir aquest nou espai de centralitat a Martorell.
A la sessió i ha assistit el regidor d’Agenda Urbana i Planificació Urbanística Albert Fernández, que ha donat la benvinguda als assistents, i també ha comptat amb l’assistència de la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Internacionalització, Àngels Soria, el regidor de d’Habitatge, Rehabilitació i Equipaments Municipals, Mario Céspedes, i la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza. El coordinador del projecte Rodrigo Alaminos l’ha descrit i contextualitzat, i la tècnica de Participació Sílvia Companyó ha desvetllat els resultats i les conclusions de les accions participatives. Els assistents han participat també d’unes taules de treball per seguir aportant suggeriments.
“El que pretenem no és només que La Vila disposi d’una protecció contra la inundabilitat, sinó revitalitzar-la i crear una façana fluvial”, apuntava el regidor Fernández. Amb aquesta finalitat “es mantindran les instal·lacions esportives com ara la Cruyff Court i hi haurà espais de refugi climàtic i naturals, de lleure i de festes, entre d’altres”. Alhora, el regidor ha posat en valor l’estat de les obres: “L’espai de la mota avança a un ritme molt bo, però després continuarem per a fer un parc on tothom s’hi senti a gust, i que serà més gran que el de La Sínia”.
Albert Fernández, regidor d'Agenda Urbana i Planificació Urbanística
L’Ajuntament va iniciar l’any passat el projecte de la ‘Nova infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila’, englobat dins de l’anomenat ‘Parc de la Vila’. Inclou la creació d’espais lúdics, esportius i de biodiversitat, i la reurbanització del front urbà, la remodela¬ció dels carrers del Riu i Revall, la creació de més places d’aparcament, la millora dels serveis, la creació de noves voreres i la millora de la mobilitat per transformar la façana urbana actual.
Alaminos descriu que “és un dels projectes transformadors que s’emmarca dins l’Agenda Urbana de Martorell 2030 i és de gran envergadura”, que serà “transformador de La Vila i de tot el municipi” i que crearà “un nou espai de centralitat urbana, un gran parc urbà amb diferents espais d’estada i lleure, d’aparcament i que reordenarà tota la façana del riu com a espai de trobada i amb uns valors ambientals”.
Rodrigo Alaminos, coordinador general Ajuntament de Martorell
La nova façana urbana inclourà zones de parcs i jardins i espais de lleure, que compensin el dèficit que té el nucli històric. Hi preveu itineraris de vianants, a manera de camí de ronda o mirador cap a l’horta, que acostarà la ciutadania i la farà gaudir de l’entorn agrícola i fluvial.
Per tot plegat, l’Ajuntament ha establert un diàleg amb la ciutadania i les entitats quant al contingut, amb diverses accions participatives el juliol de 2024: el ‘Participa i fes volar la teva imaginació’, tallers, activitats per a infants i adolescents i enquestes.
La regidora Soria destaca que “des de la Regidoria de Participació hem treballat amb les entitats i amb la població en general, de diferents franges d’edat”. Del conjunt d’actes celebrats, en fa una molt bona valoració: “N’estem molt satisfets, no només pel nombre de participants, sinó pel de propostes, gairebé 500”.
Àngels Soria, regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació
Al global d’activitats hi van participar 794 persones i s’hi van fer 491 propostes. La tècnica de Participació Sílvia Companyó destaca que hi van prendre part “persones de totes les edats” i que entre els diferents estrats d’edat “hi ha molta coincidència en les propostes.
Tothom està molt d’acord en la línia que ha de seguir el Parc, sense plantejaments contraposats, i només amb matisos segons l’edat”. La tècnica avança que es té previst “seguir fent més activitats participatives”.
Sílvia Companyó, tècnica de Participació
Algunes de les propostes més destacades de la ciutadania van ser la creació de parcs infantils -70 en total, amb més d’una seixantena que en descrivien les característiques-, d’espais poliesportius (65), i d’espais de biodiversitat (37) on la vegetació -especialment l’arbrat- hi tingui molt de protagonisme. Els resultats s’han valorat en funció a quatre àmbits que garanteixen l’èxit d’un nou espai públic: la sociabilitat, els usos i activitats, l’accessibilitat i el confort i imatge.
El projecte de ‘Nova infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila de Martorell’ compta amb el suport de la ‘Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO)’ en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea NextGenerationEU.
