El cirurgià Manuel Sans i la religiosa Sor Lucía Caram tancaran curs de la Universitat de l’Experiència

1211
Sor Lucía Caram xerrada a El Foment

Recta final del curs 2020-21 de La Universitat de l’Experiència. Una proposta pionera a Catalunya que s’ha fet a Martorell i que apropa el coneixement multidisciplinar a la gent gran. Ho fa a través d’un cicle de conferències a càrrec doctors, professors universitaris i llicenciats. El colofó el posaran dues xerrades obertes a tothom el 8 i 15 de juny a l’Auditori Joan Cererols (17.30h), amb el cirurgià Manuel Sans i la religiosa Sor Lucía Caram.

Des del setembre passat, La Universitat de l’Experiència ha programat 33 sessions. De moment, se n’han celebrat 29 i en resten dues del curs regular, però l’organització -l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (Afopa), A12 Estudis i la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, en col·laboració amb l’Ajuntament de Martorell-, ha preparat dues sessions finals de comiat.

El 8 de juny, el Cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professor de Cirurgia de la UB, Manuel Sans, impartirà ‘Involució senil i transhumanisme’. Una xerrada que tractarà de la involució senil des del punt de vista clínic, fisiopatològic i de com frenar-lo per continuar tenint una vida activa, positiva i de servei a la societat.

El 15 de juny arribarà ‘Invulnerables: garantir la igualtat d’oportunitats’ a càrrec de la religiosa dominica, activista cristiana, escriptora i impulsora d’entitats solidàries, Sor Lucía Caram. Invulnerables aposta pels nens i la família, amb recursos, valors, creació de xarxes cooperatives i d’impacte territorial, per garantir la igualtat d’oportunitats i trencar el cercle de la pobresa que margina moltes persones per causes evitables.

Muntsa Lamúa, presidenta i directora d’A12 Estudis, explica que les dues conferències seran gratuïtes i que les inscripcions es poden fer en aquest enllaç.

Muntsa Lamúa, directora d'A12 Estudis

Balanç positiu del curs

El curs 2020-21 “ha alternat sessions telemàtiques amb presencial segons el moment de la pandèmia. Hi han participat 38 alumnes, i han tingut una assistència propera al 80%”. En general, s’ha parlat de temàtiques “extremadament variades: música, filosofia, art, medi ambient, literatura, antropologia, religió, medicina i accessibilitat urbana”, diu Lamúa, fet pel qual “la valoració és positiva”.

Muntsa Lamúa, directora d'A12 Estudis

A més d’aquestes 33 sessions, els usuaris martorellencs també han tingut accés a una altra proposta: un programa complementari de xerrades telemàtiques amb conferenciants d’arreu del món:

Muntsa Lamúa, directora d'A12 Estudis

Del total del curs, el cicle de primavera en concret l’han format 14 sessions -2 a càrrec de cada conferenciant-. Lamúa va obrir el foc el 23 de febrer parlant d’art i de la lluminositat de l’obra de Michelangelo Buonarotti. La va seguir l’antropòleg Francesc Bailón -parlant de la cultura inuit-; la filòloga martorellenca Alba Bohigas -literats i literates catalans-; Joan Ramon Riera -postmodernitat en la cultura-; el reporter i fotògraf Jordi Llorens -documentals de viatges a Colòmbia i Indonèsia-; l’arqueòloga Maria Josep Estanyol -el judaisme als Regnes Catalans medievals-. Les dues últimes sessions aniran a càrrec de l’arquitecte Enrique Rovira-Beleta, qui parlarà sobre accessibilitat urbana en els transports, serveis i habitatges, els dies 25 de maig i 1 de juny.