El comerç de la Vila es revitalitza amb l’obertura d’establiments nous i diversos

713
Establiment Lady Curvy

L’oferta de comerços al barri de la Vila, nucli antic de Martorell, es revitalitza amb 9 establiments nous molt diversos entre si, que han fet augmentar l’oferta d’oci, mercat tèxtil i de drogueria, alimentació, i també assessorament de tecnologies i serveis. Les noves emprenedories es troben principalment a la plaça de la Vila, al carrer Francesc Santacana, la plaça de l’Església, el carrer del Mur i el carrer Revall, i responen als noms 4 Primaveras, Bio Concept, La Bombolla, La Granel, Lady Curvy, NailsBarna, Sabor Diverso, Smarth & Phone, i Urkupiña.

Un recorregut per la Vila, des de la plaça de l’Església fins al capdamunt del carrer del Mur, permetrà la descoberta dels nous negocis a poca distància l’un de l’altre. La Granel (plaça de l’Església, 4) constitueix “la primera drogueria ecològica a granel de Martorell”, segons assevera l’encarregada Anna Guinaldo. “Nosaltres érem compradors a granel, tant productes de neteja de la casa com corporals, i sempre havíem pensat que seria interessant posar una drogueria d’aquest tipus a Martorell. Vam triar la Vila perquè som d’aquí, ens va agradar molt el local i també perquè, com que és una botiga on has de portar els teus propis envasos, era pràctic tenir un pàrquing a prop com és el del Vapor”.

“Els avantatges de comprar a granel són, d’una banda, cuidar el medi ambient, i minimitzar els envasos d’un sol ús. A més, gran part dels productes són molt més econòmics que a qualsevol altre supermercat, més biodegradables i millors pel medi ambient. La part de cosmètica i higiene corporal és sense químics, ni tòxics, ni sulfats, ni parabens, ni silicona, és a dir, són productes naturals”.

Anna Guinaldo, encarregada de La Granel

Continuant pel carrer de Francesc Santacana es troba 4 Primaveras (carrer de Francesc Santacana, 11). Es tracta d’una botiga de moda que ofereix quatre estils de roba diferents: el casual, el boho, el rock i el xic, amb la intenció que “qualsevol persona que pugui entrar a la botiga, trobi un estil que li agradi”, comenta Eva Sampons, una de les sòcies de l’establiment. A més de la roba, també ofereixen als clients diversos complements, com arracades o bosses de mà fetes artesanalment.

“La manera de funcionar es basa molt en les xarxes socials, via Instagram i amb la botiga online. Unes quatre vegades a la setmana, alternant de matí i de tarda, obrim la botiga física, perquè vinguin a veure la roba i puguin tocar-la”. Les dues sòcies coincideixen en el fet que “la Vila és el nucli antic de Martorell i creiem que és un carrer molt bonic on haurien d’obrir moltes més botigues”.

Eva Sampons, sòcia de 4 Primaveras

Dins de la diversitat d’oferta que s’han establert a la Vila, també hi trobem espai per trencar amb els estereotips, amb Lady Curvy (carrer de Francesc Santacana, 23). Aquest establiment ofereix “roba per dones que són una mica més amples, i que sovint en altres botigues els costa trobar vestimenta que se’ls adapti, moderna i econòmica”, segons afirma Judith Gutiérrez, treballadora de Lady Curvy.

Judith Gutiérrez, treballadora de Lady Curvy

L’establiment Bio Concept (carrer de Francesc Santacana, 44) es dedica a tres activitats diferents: “A la botiga venem productes ecològics, sense gluten, integrals, espècies, herbes, entre d’altres. Fem també teràpies amb medicina tradicional xinesa, flors de Bach, massatges i drenatge limfàtic manual. I oferim tallers i xerrades gratuïtes per parlar de meditació, de relaxació…”, detalla Eva López, sòcia de la botiga. López reivindica la Vila com a un bon lloc per muntar un negoci perquè “estem instal·lades des de l’octubre i sentim que aquest barri és com un petit poble que té de tot. Em vaig enamorar de la gent, de l’espai, i del lloc”.

Eva López, copropietària de Bio Concept

Més endavant, a l’altura de la plaça de la Vila, 1 (local 4), es troba el saló d’ungles NailsBarna, en què “es treballa el semipermanent, la construcció en acrigel i l’esmalt tradicional vegà. Els models artístics que s’ofereixen van des dels més senzills, que serien la manicura i pedicura francesa, o els colors llisos, i, pels més extravagants, hi ha purpurina i pedretes. També em dedico al maquillatge artístic a discoteques, esdeveniments, festes privades, tot el que és body paint, caracterització, entre d’altres”, expressa Montse Valerozo, propietària de l’establiment.

Valerozo, confessa que, tot i ser natural de Barcelona, va escollir Martorell per instaurar el seu negoci perquè “la Vila és molt tranquil·la, i la gent molt propera i fidel. Hi ha qui ve cada mes a fer-se les ungles, i n’estic molt agraïda”.

Montse Valerozo, propietària de Nails Barna

A uns metres de NailsBarna, torn per al menjar internacional amb Sabor Diverso (plaça de la Vila, 9), on es poden trobar aliments típics colombians i espanyols. “Aquí oferim beguda i menjar Colombià, fritangas, papas rellenas, pa de forn colombià i també menjars espanyols, tot casolà. La idea de muntar el negoci va ser de la meva mare, que va venir a Espanya fa 25 anys, i tota la vida es va dedicar a la cuina”, explica Erica Urguín, filla de la propietària de Sabor Diverso.

Erica Urguín, filla de la propietària de Sabor Diverso

Just al costat de la Casa de la Vila, trobem Smarth & Phone (plaça de la Vila, 44), una botiga de telefonia i venda d’accessoris, que regeix Daniel Cuevas. “Una multimarca en què ens intentem adaptar al client, què necessita i vol pagar en gestió de telefonia, llum, gas, accessoris, telèfons lliures i serveis. Abans estàvem a la rambla de Les Bòbiles i ara ens hem mogut a la Vila. Com que el nostre tipus de negoci és per a l’estalvi del client, és interessant estar aquí perquè és una zona molt obrera”.

Daniel Cuevas, copropietari de Smarth & Phone

Si travessem la plaça de la Vila i anem cap al carrer del Mur, trobarem La Bombolla (carrer del Mur, 88), una vinoteca on l’objectiu és “oferir bons vins de la Terra, sobretot de cellers petits de Catalunya amb preus assequibles. Aquí la gent pot tastar distints vins, per passar una bona estona i gaudir-los, per a això, oferim també diversos plats de degustació de menjar fred, com pot ser formatges, pernil, botifarra, carxofes…Un lloc bonic, on hi ha bona música i bon vi i algunes nits fem coses diferents, entre d’altres, de tant en tant porto música en directe de jazz”, tal com descriu la propietària, Maria Ferro.

Maria Ferro, propietària de La Bombolla

I recentment, ha obert portes el restaurant Urkupiña (carrer Revall, 67), on l’especialitat són els menjars bolivians. “Fa 20 anys que visc aquí a Martorell, i cinc que m’hi vaig bolcar en el negoci de l’hostaleria en aquest municipi. De moment, ens va molt bé i estem contents”, remarca Daniela Pereira, propietària.

Daniela Pereira, gerent d'Urkupiña

Tots aquests nous establiments responen a un tipus de comerç més específic i de qualitat que, detalla la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme, Rosa Cadenas, “és el que volem potenciar al nucli antic de la ciutat. Productes concrets que la gent els hagi d’anar a buscar perquè són coses imprescindibles”. “Creiem que és un bon impuls per al comerç de la Vila i continuarem treballant en aquesta línia, perquè la gent dona molta importància a formar part d’un punt emblemàtic de la ciutat”.

“L’objectiu és demostrar que a la Vila hi ha un comerç molt especial, molt simbòlic i de molta qualitat. Amb els ajuts que estem pendents de rebre i amb la cerca que estem fent de botigues que poden venir aquest barri, ells ens transmeten que estan contents i satisfets”, subratlla la regidora.

Rosa Cadenas, regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Mercats i Turisme

Davant d’aquest creixement comercial, els emprenedores han impulsat la revitalització del barri i la diversificació de serveis, portant-hi així una major afluència de veïns al nucli antic de la ciutat. Tot i així, alguns botiguers reivindiquen la necessitat de continuar invertint per donar més vitalitat al barri, tenir cura la Vila, per arribar a un camí d’èxit urbà, social i econòmic.