Giró demana la cogestió del PERTE de l’automoció en una visita a SEAT

1480
Visita conseller Jaume Giró a SEAT

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha demanat al govern espanyol que permeti la cogestió de bona part del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de l’automoció. Ho ha fet aquest dimecres durant una visita institucional a la planta de SEAT a Martorell.

Giró espera que “en un Estat que es fa dir descentralitzat, tinguem una part dels fons europeus per poder distribuir”. El PERTE de l’automoció representa “el futur de la indústria automobilística” al país i confia que les ajudes al sector -al conjunt de l’Estat el sector públic aportaria 4.300 milions d’euros- s’activin abans que acabi aquest mes de febrer.

Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda

El PERTE de la indústria de l’automòbil, segons Giró, no només afectarà grans fabricants com SEAT, sinó també a tota la seva cadena de proveïdors. “És de sentit comú que el Govern pugui gestionar una part directa dels fons europeus i tenir un paper de decisió rellevant en sectors estratègics per a l’economia catalana”, ha remarcat. En aquest sentit, Giró ha justificat la seva visita a SEAT tot destacant que la Generalitat vol conèixer “de primera mà” les instal·lacions que opten a les ajudes europees.

Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda

Per altra banda, ha demanat l’executiu central que agilitzi la tramitació de les subvencions perquè “moltes pimes senten a parlar dels fons i els demanen, però no els veuen”. De fet, el conseller ha lamentat que el PERTE de l’automoció “ja va amb retard”, tot i que també ha reconegut que la seva activació es troba “en la recta final”.

Preguntat per les opcions que té Catalunya de ser un dels territoris escollits per acollir la fàbrica de bateries, Giró ha asseverat que el país “hi aspira”, però ha recordat que la decisió no depèn exclusivament de la Generalitat. Si la fàbrica de bateries no s’instal·la a Catalunya, “la Generalitat farà els màxims esforços” per atraure una planta d’ensamblatge de bateries elèctriques.

Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda
Visita conseller Jaume Giró Ajuntament
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, i Jaume Giró, conseller d’Economia i Hisenda

A banda de visitar les instal·lacions de SEAT, el conseller ha estat rebut a primer hora del matí per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, on ha signat el llibre d’honor. El conseller, acompanyat del delegat territorial del Govern de la Generalitat, Antoni Morral, ha mantingut una reunió a porta tancada amb el batlle i amb el regidor d’Economia i Hisenda, Lluís Amat.

La trobada ha servit per fer valdre “el teixit empresarial del nostre territori com a motor de l’activitat econòmica del país i generador d’oportunitats. Continuem treballant conjuntament, ara més que mai, al costat del teixit empresarial per donar suport a projectes de prosperitat per la reactivació i l’impuls econòmic i empresarial del nostre territori”, ha expressat Fonollosa.