El darrer dia de Fira de Primavera encisa i deixa grans instants pel record

1682

Martorell ha acomiadat aquest diumenge la Fira de Primavera, després de 10 dies de festa i tradicions. La matinal ha comptat amb l’exposició de l’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM), la Fira d’Artesania i Comerç Local, el Mercat Ramader i Concurs d’Arrossegament i d’Enganxada, la Ballada de Sardanes, la Mostra de Puntaires, i la Fira del Joc i l’Oci Familiar. A la tarda, hem vibrat amb la Jornada Castellera, el Correfocs, i l’espectacle làser.

El carrer de Pere Puig ha despertat amb la concentració de motos i vehicles clàssics que ha organitzat l’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM). Jordi Vives, president de l’AMCAM, ha dit que ha consistit en “una exposició amb els vehicles que ens han cedit els membres, per fer visible la realitat de l’entitat i fer partícips als socis. Coincidint amb el nostre 30è aniversari, hem exposat 30 vehicles. Hem fet un esmorzar de germanor i un vermut, i al llarg del matí oferirem aperitius per tot aquell qui ha col·laborat en l’exposició”.

Jordi Vives, president de l'AMCAM

Aquest any, també està d’aniversari el negoci de Cal Ferreret, la Ferreteria Bacarises, que suma 275 anys des que es va crear. Avui ha estat un dels estands de la Fira d’Artesania i Comerç que s’ha estès al llarg de La Vila. “És un dia a l’any en què això es converteix en un lloc de trobada per als martorellencs i veïns del voltant. Els carrers s’omplen, i és un dia festiu. Enguany, celebrem els 275 anys des que vam començar com a ferrers. Ara procurem mantenir l’essència del tracte proper al públic, però també amb l’objectiu de ser moderns i estar al dia”, han afirmat Mireia i Janina Nolla, portaveus de Cal Ferreret.

Mireia i Janina Nolla, portaveus de Cal Ferreret

Òmnium Cultural també ha estat present a la Fira. “A més de sortejar una panera amb lots culturals, aquest any hem demanat addicions i signatures per les dues campanyes que tenim en marxa: ‘Parla’m’, en què volem promoure que la tecnologia parli en català; i ‘L’esport treu la llengua’ amb la qual volem instar a clubs, federacions i referents esportius del país que col·laborin al fet que el català tingui presència”, ha explicat Jordi Gibert, coordinador d’Òmnium Pla de Montserrat.

Jordi Gisbert, coordinador d'Òmnium Pla de Montserrat

L’Associació Llars de Criança ha volgut donar visibilitat a aquest projecte. Carol Álvarez, membre de l’entitat, ha detallat que “tenim una llar de criança a les nostres cases, on cuidem i acompanyem els infants de 0 a 3 anys i a les seves famílies. L’espai està adaptat com si fos una escola de bressol, però amb grups reduïts”. Allà mateix han establert un espai on els nadons hi podien jugar i passar una bona estona. 

Carol Álvarez, membre de l'Associació Llars de Criança

El matí ha culminat a la plaça de l’Església on s’ha dut a terme la Mostra de Puntes de Coixí i la Ballada de Sardanes, de la mà de la Secció Sardanista de Martorell al ritme de la música de la Cobla Vila d’Olesa. 

La pluja ha fet retardar mitja hora la Jornada Castellera, que finalment s’ha pogut duu a terme. Els Castellers de Vilafranca, els Castellers d’Esparreguera, els Matossers de Molins de Rei i els Vailets de Gelida han deixat el públic bocabadat amb les seves construccions.

Sisco Benet, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, ha dit que “arribem amb moltes ganes perquè és una actuació que ens agrada molt i Martorell la sentim com una plaça molt propera a casa. Sempre hem estat molt ben rebuts”. La temporada “cada any comença de zero, però amb molta feina al darrera, relleus generacionals i molt esforç per arribar al màxim nivell”.

Sisco Benet, cap de colla Castellers Vilafranca

Joan Segura, cap de colla dels Castellers d’Esparreguera, ha expressat que “venim forts, portem mesos preparant l’actuació, tot i la pluja, esperem que vagi tot bé. Portem ja unes quantes actuacions, però podem dir que la de Martorell és la primera que inaugura el calendari d’estiu a la zona del Montserratí”.

Joan Segura, cap de colla Castellers Esparreguera

Al vespre, les bèsties han sortit al passeig de Catalunya per celebrar el correfoc de la Colla de Diables i Drac de Martorell, amb La Martukada, Pau de Foc d’Hostalets de Pierola, la Carpafera i el BitXipTwo de Martorell. També s’hi ha fet el correfoc infantil amb recorregut per la plaça de la Rosa dels Vents, passeig de Catalunya i plaça de les Cultures.

La Fira de Primavera ha acabat amb el concert del cicle M’Clàssics a l’Auditori Joan Cererols a càrrec de la mezzosoprano guanyadora del 2n premi del 4t Concurs de Cant Josep Palet, Serena Pérez, que ha fet un recital de cançó espanyola i llatinoamericana, acompanyada al piano per Marta Pujol. Visual Drums, la primera bateria virtual de Catalunya, ha impactat a la plaça de les Cultures amb la interpretació d’èxits musicals coordinats amb un espectacle de llums làsers.