El Dia Mundial de la Salut Mental clama lluitar contra l’estigmatització i la discriminació

829

El Centre de Dia de les Germanes Hospitalàries i l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord han commemorat aquest dilluns el Dia Mundial de la Salut Mental. Al matí, han instal·lat parades informatives a diferents punts de Martorell i, a la tarda, han llegit el manifest consensuat. El text reclama a tots els agents més prevenció en l’àmbit de la salut mental, la millora de la inserció laboral i de l’autonomia d’aquestes persones i campanyes de sensibilització per a evitar casos d’aïllament i d’estigmatització.

La jornada s’ha iniciat amb la instal·lació de quatre punts d’informació a l’avinguda Puig del Ravell, a la plaça Doctor Trueta, a la rambla de Les Bòbiles i al passeig de Catalunya. A la tarda, s’ha llegit el manifest davant una cinquantena de persones i la presència de la regidora de Serveis Socials i Joventut, Cristina Dalmau. El coordinador del Centre de Dia de les Germanes Hospitalàries, Xavier Reig, ha cedit la paraula a la presidenta amfitriona Mari Cruz Santiago i a la usuària Glòria Sandoval.

Situació de precarietat i de risc d’exclusió
Santiago i Sandoval han llegit un text que planteja, en primer lloc, la prevenció com a element clau en el tractament de la malaltia mental i en l’assoliment d’un equilibri o nivell de satisfacció vital personal. Reclama també un enfocament professional que s’apropi als aspectes psicològics a més dels mèdics, més serveis d’inserció laboral, de llocs de treball protegits i de recursos formatius per a evitar situacions discriminatòries -pensions percebudes per sota del Salari Mínim Interprofessional- o quedar fora del món laboral normalitzat. La precarietat i el risc d’exclusió social resultant d’aquestes situacions, s’apunta, genera una impossibilitat d’accés a l’habitatge, qualificat com a inexistent en l’actualitat al Baix Llobregat Nord.

Estigmatització que porta els afectats a l’aïllament
Finalment, el text reclama més campanyes de sensibilització per a evitar l’estigmatització. És a dir: el conjunt de prejudicis que dificulten les relacions i la convivència. Fa al·lusió a l’estudi L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya, que xifra en un 80% el nombre de catalans amb un trastorn mental que han estat discriminats, fet que els pot portar a situacions d’aïllament. Per aquest motiu, es reclama una més decidida disposició política, econòmica, social i cultural per fer front a totes aquestes problemàtiques.