El Docs & Wine proposa un joc de relacions sensorials entre cinc documentals i cinc vins

848

La Casa de Cultura de la Vila va acollir aquest dimarts Docs & Wine, una proposta per relacionar sensitivament cinc vins i caves del Celler de Can Mata, amb cinc documentals del festival Docs Barcelona. Els assistents van entrellaçar i posar en comú per parelles les experiències sensorials que els generaven les projeccions -de temàtiques punyents i actuals- i els vins que van catar. La proposta, emmarcada dins les activitats dels Racons del Vimart, va ser seguida per 25 persones.

“Es tracta de visualitzar cinc clips de documentals i després tastar cinc vins, per parelles, buscar la relació entre ells a partir de les sensacions tàctils i visuals i la comunió de sentiments que generen i que volem que es comparteixin i debatin, generant un criteri”. Aquesta va ser la manera en la que la sommelier del Celler de Can Mata de Sant Just Desvern, Astrid Goldstein, va descriure l’experiència del Docs & Wine. Per fer-ho, ella i en Josep Farigola van anar servint i explicant “un vi blanc amb varietat molt perfumada, un vi roig, un cava i un vi negre de la DO Penedès i un picapoll del Pla de Bages”.

De l’altra banda, es van presentar cinc projeccions proposades per Joan González, director de Docs Barcelona, una plataforma cinematogràfica composada pels festivals de Barcelona, Medellín -Colòmbia- i Valparaíso -Xile-, i que és la major xarxa de distribució de documentals del món en sala. González va destacar que “ens coneixem amb l’Astrid i, una mica per casualitat, vaig pensar si seria possible fer un tast de documentals i vi, i va funcionar. Ja ho hem fet a Barcelona, al Priorat, a Colòmbia i ho farem, properament, a Xile”.

Cinc projeccions de temàtiques impactants

Els documentals, de diverses parts del món i fets el 2015, transmeten sentiments intensos a partir de temàtiques punyents i actuals. Són Sonita, la història d’una adolescent afganesa exilada a l’Iran que vol ser rapera, però que la seva mare vol vendre per casar-la; La teoria sueca de l’amor, que es pregunta si el país amb major benestar del món és alhora el més feliç; Una llar al món, la història d’una escola danesa que acull i educa nens refugiats amb un futur incert al país d’acollida; Niña sombra, el procés de quedar-se cega d’una cineasta xilena afincada al Canadà; i Un tango más, que explica com els dos més grans ballarins de tango de la història, parella sentimental i de ball, trenquen com a parella sentimental però continuen ballant plegats.

Cadascun dels 25 participants va escriure tot allò que els suggerien els clips i els vins, després ho van debatre, descobrint si les seves conclusions coincidien o no amb les dels proposants. Entre els participants hi van ser l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i els regidors de Cultura, Museus i Patrimoni Sergi Corral i de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.