El doctor Jordi Casabona revisa el paper de la poesia en el procés de curació

2105
Dr. Jordi Casabona
Dr. Jordi Casabona

El metge epidemiòleg i poeta Jordi Casabona ha estat convidat, aquest dimecres, a la Biblioteca Martorell per parlar de ‘Medicina i poesia’. La conferència, emmarcada dins els actes del 850è aniversari de l’Hospital Sant Joan de Déu, ha tractat com la paraula pot contribuir a mantenir una aproximació humanística de la medicina actual. Casabona ha estat acompanyat per l’alcalde Xavier Fonollosa i el director de l’Hospital, el doctor Manuel Álvarez.

Jordi Casabona (Barcelona, 1957) es va formar en Epidemiologia i Salut Pública als Estats Units, ha dedicat la seva carrera professional a l’àmbit de la prevenció i el control de la SIDA i les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i combina la seva activitat científica amb l’escriptura i l’activisme cultural.

“La paraula ha estat utilitzada en el procés de curació al llarg de la història de la medicina. Quan no hi havia metges, els mags o xamans feien servir les paraules recitades per treure els mals esperits i sanar les persones”, ha recordat Casabona. Quan la medicina es converteix en ciència, principalment a l’època grega, “comencen a utilitzar-se les paraules que provoquen un efecte directe sobre el pacient pel seu significat o per les sensacions que li provoca”. És el que es coneix com a “paraula suggestiva, origen de la psicoteràpia”.

Jordi Casabona, doctor

Actualment, “hi ha dues medicines que conviuen: la de l’espai mental i la paraula, i la cada cop més biològica i tecnificada que s’allunya de l’objecte holístic de la persona”. Per a Casabona, “si el metge vol conservar l’espai de relació que tenia amb el pacient, haurà de recuperar la dualitat cos-ment perquè sinó algú altre ocuparà aquest espai, com ara les medicines alternatives o les religions”.

Jordi Casabona, doctor

El conferenciant ha afirmat que “la medicina, sobretot l’hospitalària, és molt tecnificada i, a vegades, el metge es fixa més en les proves complementàries que en la persona com a malalt”. Per això, ha apostat per la “medicina narrativa, que fa servir la literatura per estimular valors com l’empatia, la solidaritat i la comprensió del context del pacient”.

Jordi Casabona, doctor

850 anys d’història de l’Hospital a Martorell

Els orígens de l’Hospital es troben documentats l’any 1167, sota la denominació d’Hospital de Sant Joan Baptista i del Sant Crist. Aquest primer edifici es va construir gràcies a la donació a Pere d’Espiells i la seva esposa Arnaldeta d’unes cases propietat del senyor de Martorell, Guillem Ramon de Castellvell, per tal de fer-hi un alberg o hospital d’aixopluc per als seus homes i pels pelegrins de pas. D’aquest primer edifici tan sols se’n conserva íntegrament a dia d’avui la capella de Sant Joan, aixecada els anys 1310 i 1313.

L’Hospital va mantenir la ubicació –inicialment era extramurs-, fins que es va traslladar el 1842 al Convent dels Caputxins, desamortitzat de feia poc. Vint anys després, va trobar un nou espai a l’actual carrer de Lloselles, a un nou edifici llegat pel Sr. Ramon Lloselles i Ros.

El creixement de l’Hospital el va portar a crear una junta de patrons l’any 1901. Més endavant, el centre va augmentar capacitat a 19 habitacions (1954) i s’hi va instal·lar un servei d’urgències.

Per tot plegat, l’any 1967, la junta de patrons acorda la construcció d’un nou edifici. Els terrenys escollits van ser al camp de la vinya del Sunyer, al barri de Buenos Aires. El nou Hospital es va inaugurar un 9 de novembre de 1969 i des d’aleshores ha romàs al mateix indret amb diferents fases d’ampliació i millora dels serveis: la reforma integral amb noves unitats d’hospitalització i augment de llits a 127 (1996), i l’ampliació del servei d’urgències per poder assumir el miler de visites diàries (2012). Actualment, l’Hospital és una fundació de titularitat privada que pertany al SISCAT (Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública) del Servei Català de la Salut que dona cobertura al Baix Llobregat Nord i a una població d’uns 160.000 habitants.