El foment del català i l’intercanvi cultural i gastronòmic, objectius del ‘Quedem?’

520

Aquest dimecres es va celebrar al Complex Educatiu la 5a edició a Martorell del programa ‘Quedem?’, organitzat per Òmnium Cultural del Pla de Montserrat i amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de l’Associació Cultural Al Basma. Una trobada entre nous catalanoparlants i catalanoparlants habituals per fomentar l’ús de la llengua i l’intercanvi cultural al voltant de la gastronomia dels diversos països d’origen. Més d’una quarantena de persones van portar de casa i van explicar algunes de les seves especialitats.

El ‘Quedem?’ l’impulsa Òmnium Cultural des del 2006 amb l’objectiu de fomentar la cohesió entre les persones que viuen a Catalunya a través d’activitats culturals que permeten el coneixement de l’entorn i la interrelació entre els participants. A Martorell, aplega “alumnes que aprenen català, gent d’origen de fora de Catalunya que vol practicar-lo i gent que té el català com a llengua materna”, explica el president d’Òmnium Pla de Montserrat, Jordi Gibert.

Reproductor d'àudio
Jordi Gibert, president d'Òmnium Pla de Montserrat

L’activitat va aplegar més de 40 persones de procedències molt diverses, com ara Cuba, el Marroc, l’Equador o el Kazajistan, entre d’altres. Per exemple, el cas de la Yurisleydis Pedraza López, que va portar una ‘Cestilla’ de plàtan mascle amb carn de porc. “Un plat molt fàcil de preparar” on el plàtan mascle es talla petit, es fregeix i se li dona forma de cistella, i se li posa a sobre una carn de porc rostida i després fregida amb ceba i llard.

Reproductor d'àudio
Yurisleydis Pedraza López, participant del 'Quedem?'

La Yurisleydis explicava que li agrada molt participar en aquesta activitat, “perquè degusto plats típics de diferents països i també perquè he pogut parlar en català amb alumnes d’altres grups. M’agrada cada dia més el fet de parlar millor el català, per comunicar-me amb tota la societat. N’estic molt contenta”.

La Zineb Bakkali és nascuda a Barcelona, de pares procedents del Marroc. La recepta, que havia elaborat junt amb d’altres amigues és la Harira: “Una sopa molt típica del Marroc que es pren durant el mes del Ramadà. Està molt bona, té llegums, carn i verdures, i és molt típica”.

Del que també es mostrava contenta és de participar al ‘Quedem?’: “És una molt bona activitat per conèixer gent d’altres llocs i cultures diferents que et permetin parlar en català. Intercanvies receptes, sabors i opinions mitjançant el menjar i la cuina”.

Reproductor d'àudio
Zineb Bakkali, participant del 'Quedem?'

La recepta de la Naima Marroun Al Jbabra va ser els dàtils farcits de nous. “Un plat molt típic del Marroc, que es menja a l’època del Ramadà”. S’acompanya d'”una escudella marroquina, una mica diferent a la d’aquí, i també d’una barreja de fruits secs triturats”.
La Naima fa un quart de segle que viu amb nosaltres i explica que “en fa 17 que vaig començar a aprendre català anant a classes a Martorell”. Però per qüestions familiars, va haver de marxar set anys, i va perdre l’hàbit. Ara el torna a recuperar anant a classe: “M’estic esforçant molt per a poder tornar a utilitzar el català”, explica.

Reproductor d'àudio
Naima Marroun Al Jbabra, participant del 'Quedem?'

Altres participants van ser, per exemple, la Samira khadraoui Haddouzi , que va portar una ‘barbosa’ amb crema, feta amb festucs, ametlles, farina de sèmola, ou, sucre oli i llevat. Tot i que encara no parla el català, activitats com aquesta l’ajuden a fer el primer pas, i n’està contenta: ” A poc a poc vaig aprenent llenguatge de cara a poder parlar-lo. Cada setmana aprenc una cosa diferent”.

El mateix li passa a la Fatima Chantili, que va portar per a tots els comensals una ‘Bachnikha’, una elaboració molt dolça feta amb farina, llet, mantega, ametlles i mel. L’aprenentatge de l’idioma li està reportant “una experiència molt bonica”, reconeix.

La suma d’aquestes activitats amb les classes que setmanalment reben al Servei Local de Català, fan possible que poc a poc vegin “que el català és una eina que, amb voluntat, tots podem parlar, tinguem el nivell que tinguem, i que vegin que és fàcil. I si a algú li costa més, ja l’ajudarem!”, destaca Jordi Gibert.

Reproductor d'àudio
Jordi Gibert, president d'Òmnium Pla de Montserrat

El ‘Quedem?‘ es desplega arreu de Catalunya a través de variades activitats culturals gratuïtes que fomenten el coneixement de l’entorn i la interrelació entre els participants: assistència a concerts, visites a museus, exposicions i patrimoni artístic, recorreguts per les ciutats, etc.