El grafiter entremaliat d’Urih Petados vigila el pati del Pompeu Fabra

859
Urih
Mural Urih Petados a l'Institut Pompeu Fabra

Urih Petados (Oriol Muñoz) és un grafiter de Rubí, membre de The Petados Crew des de 2003, grup d’artistes amb el què ha participat a diferents esdeveniments arreu d’Europa. No només es dedica al grafit, també treballa com a grafista al sector dels videjocs 2D i 3D, i ha publicat a diverses revistes internacionals de grafits i il·lustració.

Aquesta setmana passa bona part del seu temps dalt d’una plataforma elevadora a l’Institut Pompeu Fabra per deixar-hi l’empremta del seu talent en forma de grafiter amb cara d’entremaliat i cor d’artista. És una de les cinc accions incloses al programa IntARTvenció d’art urbà als carrer de Martorell.

Tens força avançat el teu mural. Explica’ns què estàs fent?

Està molt avançat perquè aquests dies plou i vull enllestir de pressa perquè em quedi el mínim possible. Ja que és un institut on fan Batxillerat Artístic i jo vaig estudiar això, podem dir que és un homenatge al que sóc jo. He pintat un grafiter que, a banda d’esprais, té pinzells, maquines de fer punta, llàpissos i tot el necessari per plasmar la creativitat en un paper, una paret o allà on sigui.

Quina tècnica fas servir?

La base és pintura plàstica, però el dibuix està fet només amb esprais i el meu dit.

Urih Petados

De quina de totes les teves obres guardes un millor record?

Potser encara no s’ha fet. Potser encara és un projecte que tinc pendent.

Què et sembla participar a l’IntARTvenció?

L’any passat vaig pintar a la rambla de Les Bòbiles amb unes fustes, però poder pintar una paret de 7 metres d’alçada és un plus per a nosaltres. Això s’ho queda la ciutat i tothom ho pot gaudir. Crec que és molt millor que tenir les parets grises o plenes d’humitat.

Creus que cada cop hi ha més demanda d’art urbà?

Mica en mica hi ha competència entre les ciutats per veure qui pinta la paret més gran o qui porta els artistes més rellevants. Nosaltres ens estem aprofitant d’això perquè sempre hem estat perseguits i titllats de vàndals. No tots els qui ens dediquem al grafit ho som, tot i que haig de confessar que jo vaig començar sent-ho. No visc d’això perquè no vull, però em dona l’oportunitat de viatjar, conèixer molta gent i explotar la meva creativitat.

No vius d’això perquè no vols. T’agrada conservar el romanticisme i que no hi hagi diners pel mig?

Sí. A vegades he treballat cobrant, però intento que no sigui la meva feina perquè considero que el grafit és la meva via d’escapament i quelcom amb el què em diverteixo. No vull que sigui una rutina o una cosa que m’acabi avorrint.