El Patronat de la Cavalcada farà portes obertes dissabte per captar voluntaris i difondre la festa

2310

Ha arribat el moment en què el Patronat de la Cavalcada de Reis es posi en marxa davant tot Martorell amb un seguit d’activitats per mostrar el treball que duen a terme els seus voluntaris i col·laboradors des de fa mesos i buscar-ne de nous. En aquesta línia, la novetat principal a principal serà la jornada de portes obertes al local de la Nau 3 de Ca n’Oliveres d’aquest dissabte 25. L’entitat organitza al matí i a la tarda, un seguit de jocs i activitats per a les famílies i buscarà captar nous voluntaris per enfortir el Patronat en qualsevol de les múltiples tasques que s’hi fan.

També al llarg d’aquests propers dies, el Patronat organitzarà activitats com ara parades de venda de números de loteria per al sorteig d’una panera gegant, punts de recollida de cartes amb el Patge Viu Viu, els ‘Reis a casa’ o les visites a la Residència de la Gent Gran, al Sagrat Cor i a l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquest divendres, la Fada Estel participarà en l’encesa de llums des del pont del Diable.

De les portes obertes de dissabte, de la resta d’activitats previstes i de la pròpia activitat estrella, la Cavlacada de Reis de Martorell del proper dia 5 de gener de 2024, ens en parla en Frederic Cardús, qui ostenta el càrrec de president del Patronat de la Cavalcada de Reis des del passat mes de maig.

Frederic, comencem parlant d’aquesta activitat central del proper cap de setmana, la jornada de portes obertes al vostre local d’aquest dissabte 25 de novembre. Què seran i quin objectiu persegueixen?

Una de les noves propostes fetes des de la junta que jo ara encapçalo era acostar-nos més al poble, que la gent sàpiga què fem, i què millor que amb unes portes obertes, ara que tenim un local social tan maco! Aquestes naus tan impressionants on podem treballar de manera tan favorable ens ajuden a fer unes carrosses més impressionants que les que teníem fetes fins ara. Doncs en aquest sentit, hem cregut conveninent fer unes portes obertes per a que la gent ens conegui. Volem que ens vinguin a veure tota la canalla, que vinguin amb els pares, que vegin com treballem, com són les carroses, alguna sorpresa tindran.

De quin tipus?
Farem jocs per la canalla, com ara un ‘Memory’ i un 3 en ratlla, tot ambientat en els Reis. A tothom qui participi li donarem un tiquet i participarà en una tómbola on pot guanyar molts premis. Un dels premis estrella és que els Reis aniran a casa a portar a la família agraciada els regals.

Quin serà l’horari de les portes obertes?

Al matí de 10.00 a 13.00h, i a la tarda de 17.00 a 19.00h. Vull animar tothom a que vingui, perquè s’ho passarà molt bé. La canalla gaudirà i s’endurà un premi segur, i nosaltres volem que sapigueu què fem, qui som i com ho fem.

Però a més, la jornada vol que l’entitat creixi en número de voluntaris, oi?

Necessitem gent que vulgui participar, i el primer pas és que vingui i ens conegui. Penseu que actualment som gairebé 60 membres del Patronat, i que a la Cavalcada en participem més de 150, entre participants i colaboradors, ballarins, orquestra i gent de totes les edats que puja a les carrosses de fantasia, necessitem col·laboracions i gent que vulgui participar.

Ara sou suficients per poder arribar, hi ha suficients mans?

Si fem aquesta campanya és perquè necessitem més mans, més col·laboradors, més gent que es vulgui involucrar en el Patronat, encara que sigui treballar un dissabte al mes.

Cal ser un expert en alguna matèria, per col·laborar-hi?

Gens ni mica! Aquí pot venir tota persona sigui o no qualificada, no cal que sigui un manetes! Necessitem gent. Som 60 persones al Patronat però volem ser-ne entre 80 i 100. Per això fem aquesta campanya de vídeos, demostrant el que som, que estem oberts, que els Reis es fan a través d’una associació de molta gent voluntària, alguns dels quals van començar fa 61 anys, i que són els fills i néts dels que van promoure la primera Cavalcada. Volem créixer, volem ser més i fer una gran família. I demanem a la gent del poble que es vulgui implicar i involucrar-se més en la societat.

Com s’organitzen els voluntaris?

Sempre tenim equips de treball de molts tipus. Hi ha un grup de confecció dels vestits, un que organitza la venda de números de la panera, un que edita el llibret, un que porta els reis a casa…no necessàriament són gent qualificada, no fa falta. Necessitem gent que vulguin col·laborar, fer voluntariat, tinguin més o menys habilitats i disponibilitats.

Abans, l’entitat participarà molt activament a l’encesa de llums d’aquest divendres 24 al pont del Diable (17.30h) i a la inauguració de la pista de gel (19.30h). En concret, amb protagonisme de la Fada Estel.

Sí, tindrem com a novetat la participació a l’encesa de llums de la campanya de Nadal, i la Fada Estel serà protagonista de l’encesa tant al Pont del Diable, als jardins, com també a la pista de gel, els dos espais que donen el tret de sortida a la campanya nadalenca.

Com és que s’ha pensat en aquest personatge?

En la línia que la gent sàpiga qui som, què fem i com ho fem, hem volgut donar una mica més de protagonisme a la Fada Estel. I quina millor manera que tenir-la en algunes activitats que pugui desenvolupar l’entitat, amb el suport de l’Ajuntament.

Anem a parlar de la venda de números de loteria per al sorteig de la gran panera. Suposo que aquesta és una bona font d’ingressos per a l’entitat, al marge del nou conveni signat aquest any amb l’Ajuntament de Martorell que incrementa el suport econòmic municipal sota el compromís de renovar anualment una estructura per a fer-hi una nova carrossa, oi?

El Patronat de la Cavalcada és una entitat més, que té uns ingressos propis i d’altres que són externs. Aquests darrers provenen de les subvencions, i representen prop d’un 55%. El 45% restant son fons propis, que arriben gràcies a l’ajuda dels martorellencs en comprar les butlletes per la panera.

I a més, a un preu molt assequible per a tothom, de tan sols 1 euro per butlleta…

Sí, és un acte voluntari i cadascú agafa les butlletes que vol. Pensa que els números de la panera són molt importants per a nosaltres, ja que suposen un 25% dels ingressos que tenim per fer la cavalcada. I a més, cal tenir en compte que entre un 10 i un 15% dels ingressos propis ens arriben de part dels comerços i les entitats que ens ajuden i que fan colaboracions en forma de publicitat al llibret de la Cavalcada. Estem molt agraïts a tots ells, que ens ajuden a fer aquesta festa.

De cara al sorteig de la panera, s’instal·laran punts de venda aquests dies, oi?

Doncs sí, ja vam començar el passat dissabte i el proper tindrem la panera exposada al mercat no sedentari de Buenos Aires, tot el matí. El dissabte 2 de desembre serem al mercat de La Vila, i la resta dels dissabtes fins el dia 30 estarem una altra vegada al de Buenos Aires.

Una altra de les novetats d’enguany és que es vol donar un impuls de l’entitat a través de les xarxes socials, oi?

Sí, estem fent una campanya per explicar qui som, què fem i com ho fem, a través de sis vídeos. Actualment tenim gent de totes les edats, tot i que normalment solen ser més aviat grans. Necessitem gent que pugui aportar alguna cosa, sigui fuster, ferrer, etc. Penseu que des del març ja ens posem les piles i ens posem a treballar fins el 5 de gener. Per tant, tothom és necessari i important.

I quan hi treballa, la gent, a la Nau 3?

Podríeu venir qualsevol dia de dilluns a divendres i també el dissabte i hi trobaríeu gent treballant. Com passa a totes les associacions, som una família. Les 60 persones que composem el Patronat tenim el compromís de portar endavant aquesta tasca tan important i emblemàtica, que ens uneix molt. Pensa que fem activitats com si fóssim una seu social.

Parlem d’altres activitats del Patronat, com ara la recollida de les cartes.

El Patge Viu Viu vindrà el dia 17 de desembre a la plaça de la Vila de 10.00 a 12.15h. Tots els nens podran portar les seves cartes i se’ls donarà xocolata, melindros i caramels. Després, com a novetat d’aquest any, el dia 24 el Patge serà a la rambla de Les Bòbiles de 12.00 a 14.00h i abans visitarà la Residència de la Gent Gran de Sant Joan de Déu, a les 11.00h. També hi serà la Fada Estel i tindrem la panera.

Un servei que es presta des del Patronat és l’activitat coneguda com ‘Els Reis a casa’. En què consisteix?

És una activitat que porta uns quants anys fent-se al Patronat. A totes les famílies que vulguin que els seus nens rebin els Reis a casa seva els facilitem un telèfon per a que truquin. Se’ls explicarà les condicions i podran rebre els Reis a casa un cop s’acabi la Cavalcada, entre les 22.00 i les 23.00h de la nit, quan s’acabi la recollida de cartes.

De seguida parlem de l’acte central, la Cavalcada, però abans li volia preguntar per les altres visites que es fan a equipaments del municipi.

Doncs sí, el mateix dia 5, abans d’anar al pont del Diable, anem primer a la residència del Sagrat Cor, on fem una visita institucional als malalts. Estem allà prop d’na hora recollint cartes i oferint caramels, i després ja comencem la Cavalcada amb la tan famosa i coneguda sortida des del pont del Diable i fins a la rambla de Les Bòbiles, on tenim previst arribar pels volts de les 21.00h.

Quant a la Cavalcada, doncs, hi ha alguna novetat en el recorregut?

No, farem el mateix recorregut que surt del pont del Diable i que continua amb la recepció de l’alcalde a la plaça de la Vila. Aquí comença pròpiament la Cavalcada, que circularà pel carrer de Santacana, la plaça del Portal d’Anoia; Pau Claris; Fèlix Duran; Antoni Maria Claret; Francesc Massana; Puig del Ravell; Mossèn Jacint Verdaguer i rambla de Les Bòbiles. Tot i així, hi haurà alguna sorpresa, que esperem que us agradi.

Una de els preocupacions principals és que la Cavalcada circuli fluïda i que s’arribi a l’hora que toca, oi?

Normalment l’horari pot variar en cinc o 10 minuts, però està força cronometrat. Pensa que sortiran uns 10 tractors, 13 elements en moviment, grups de gent ballant, orquestres…és molta gent que s’acumula durant les hores de Cavalcada.

No preguntarem per la nova carrossa perquè sabem que és un secret que guarda el Patronat fins el dia de la Cavalcada, però des de quan hi esteu treballant?

Des de març que s’hi està treballant. Primer en vam fer un esbós, un dibuix, després es porta a planells amb les mides adequades. D’aquí es fa una maqueta i després la carrossa en sí. Ara mateix està molt avançada, i com deies, és una sorpresa que no desvetllarem pas. Potser a les portes obertes deixarem veure algun element per a que els visitants puguin començar a pensar com serà…

L’activitat del Patronat no s’acaba el dia 5, oi? El dia 6 també hi ha moviment…

En aquesta data els Reis van a la Residència de la gent gran i després a l’Hospital Sant Joan de Déu a veure la canalla, per donar-los ànims.

Tot i així, els Reis agraden també a la gent adulta, oi?

Sí, el 5 de gener es viu una nit màgica on tota la població està al carrer i s’hi aboca. Tothom gaudeix del moment i és una de les activitats més importants que es fan al poble, ja que porta molta gent al carrer.