El Ple Municipal aprova una moció que reclama més contundència amb la multireincidència i l’ocupació

192

Martorell s’afegeix al manifest impulsat pel conjunt de les ciutats de l’Arc Metropolità que interpel·la les administracions supramunicipals a millorar la regulació de la tipificació dels furts per multireincidència i a endurir del Codi Penal en casos d’ocupació. Dilluns, al Ple Municipal d’octubre, Junts per Martorell (JxM) i el PSC van presentar una moció sota el lema ‘Per unes ciutats segures i cíviques’ basat en aquest text. Movem Martorell i ERC hi van votar en contra.

La moció argumenta que “els entorns urbans no escapen als debats públics sobre la seguretat i la seva percepció social” i justifica que “la seguretat i la convivència a l’espai públic s’han convertit en una de les principals exigències de la ciutadania”. Així ho han plantejat els 9 municipis de l’Arc Metropolità -entre ells, Martorell- i dilluns s’aprovava també al comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya, que representa 900 dels 943 municipis catalans.

El text exposa que “les ciutats de l’Arc Metropolità -entre elles, Martorell- són “segures, en termes generals”, però que això no evita que s’hi generin fets delictius i incivisme. L’alcalde Xavier Fonollosa s’hi referia en el Ple, argumentant que “els ciutadans reclamen més seguretat”, apuntant com a darreres recents “les 23.000 ocupacions que hi ha hagut a Catalunya, que suposen el 40% de tot l’Estat” i el fet que la ciutadania no entengui la multireincidència. “Que una persona cometi 65 delictes i el tornin a deixar lliure. Cal modificar la normativa per posar una mica d’ordre, perquè se’ns ha escapat de les mans”, abogava.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El text aborda la multireincidència, el delicte d’usurpació d’un bé immoble i la millora del servei i coordinació entre els diferents cossos de seguretat. Quant a la multireincidència, planteja “instar els Grups Parlamentaris al Congrés dels Diputats a tramitar la modificació d’una Llei Orgànica del Codi Penal per millorar-ne la regulació”, en considerar que “aquesta encara no ha donat els seus fruits a causa de la inaplicació per manca d’efectius de jutges i jutjats penals, i les limitacions de les doctrines imposades pel Tribunal Suprem”. Així ho explicava el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament, Lluís Sagarra.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana

El document insta també al Govern d’Espanya i als grups parlamentaris a encetar una reforma del Codi Penal -que actualment tipifica el delicte d’usurpació de be immoble com a delicte lleu i pena aparellada al delicte de multa de 3 a 6 mesos- per passar-lo a delicte greu amb penes privatives de llibertat, “amb un objectiu dissuasiu de manera que s’evitin el major nombre d’ocupacions, en línia amb d’altres normatives penals europees”.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana

Finalment, planteja “treballar, conjuntament amb el Departament d’Interior i Seguretat Pública, un nou marc de col·laboració i coordinació en matèria de seguretat pública entre els Mossos d’Esquadra i altres cossos locals”.

“Hem d’acabar amb la impunitat de la multireincidència, perquè si no, on són els drets dels demés?”, reflexionava Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat i portaveu del PSC. D’aquesta manera, el grup socialista mostrava el seu suport al contingut de la moció, recalcant que “volem un municipi més cívic i més segur, millorant la coordinació entre cossos de seguretat i agents, augmentar recursos, aplicar les noves tecnologies i incrementant recursos per administrar justícia. No podem tapar-nos els ulls i passar per alt problemes que tenim relacionats amb la multireincidència i l’ocupació de vivendes”.

Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat

Els dos grups de l’oposició van votar en contra. Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell, acusava la moció d’estar patrocinada per interessos empresarials i de “no incloure ni una sola estadística que parli de l’increment de la delinqüència a Martorell”. Ruiz afegia que “la sensació d’inseguretat està creada de forma artificial per interessos econòmics concrets, però no se sosté en dades i no és real”. I apuntava que “ara la seguretat és el tema de moda i tothom es puja al carro. Nosaltres no caurem en aquest parany”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

Soulimane Messaoudi, portaveu d’ERC, justificava el vot negatiu de la formació republicana exposant que “aquesta moció és, de fet, una barreja de mocions. Si només abordés el tema de la multireincidència hi votaríem a favor perquè hi estem totalment d’acord i fins i tot podríem anar més enllà. És veritat que aquest fenomen necessita d’un abordatge. Però com que hi ha en aquest text una barreja d’altres mocions, no podem votar-la a favor”.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

El document de l’Arc Metropolità justifica que des del municipalisme es combati, d’una banda “els usos excloents i les irregularitats als carrers i places, com ara venda il·legal i tràfic d’estupefaents, furts, tinença d’armes blanques, infraccions de trànsit, etc”. Alhora, vol abordar altres problemàtiques relacionades amb les accions incíviques i de falta de convivència “que també generen problemes a les comunitats i barris […] una degradació de l’espai urbà i un descens de la percepció de seguretat entre la ciutadania”.

Apunta que en els darrers anys “s’ha detectat una incidència creixent del fenòmen de la multireincidència delictiva, especialment en l’àmbit urbà i de les grans ciutats”, que el document entén com a “la comissió acumulada de tres o més delictes per part d’una mateixa persona, un dels problemes que més preocupen les grans i mitjanes ciutats de tot el país”.

Finalment, el document exposa dades en referència a les ocupacions conflictives d’habitatges, apuntant que Catalunya centra més del 40% de l’ocupació d’habitatges de tot l’Estat, i que aproximadament el 75% d’aquestes són a la província de Barcelona.