El programa ‘Fem Dansa’, impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell en el marc del Pla Integral de la Dansa de la Generalitat de Catalunya, ha ofert un reguitzell de propostes per a difondre i facilitar l’accés a la dansa a tots els ciutadans. Unes 1.500 persones han vibrat amb els espectacles seleccionats que, del 3 al 6 de novembre, han esquitxat de ritme i moviment els escenaris locals.
El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, ha qualificat el circuit ‘Fem Dansa’ a Martorell com una experiència “novedosa, arriscada i pionera que ens ha deixat encantats. Han estat uns dies intensos que valorem molt positivament i ens plantegem la possibilitat de repetir-ho l’any vinent”.
Quan tanco els ulls de Mons Dansa, inspirat en l’escriptor i il·lustrador Jimmy Liao, ha posat punt i final al programa, aquest diumenge al Teatre El Foment, davant uns 150 espectadors. Un espectacle “deliciós, entranyable i molt visual pels petits i no tant petits”, ha dit Corral. Els actors i ballarins han transportat el públic als mons íntims i imaginaris on anem quan les coses no rutllen.
Dissabte al matí, un centenar de clients, que feien la compra al Mercat Municipal Les Bòbiles, van ser “assaltats”, escenogràficament parlant, per l’espectacle Tu vas tomber. Els quatre acròbates de la companyia Moveo van interpretar un esquetx contemporani sobre les tensions humanes. “Em sembla fabulós que es mostrin coses noves del món de la dansa a llocs espontanis com aquest, on el públic no hi està preparat”, ha dit Mercedes Hidalgo, una de les espectadores. “No hi estic acostumada, és quelcom diferent i molt ben portat”, ha comentat Maite Borjas, mentre feia el tallat a pocs metres dels ballarins. De la seva banda, Josep Garcia ha reconegut no consumir aquest tipus d’espectacles, però “si ens ho porten de manera improvisada en gaudim molt”.
Les escoles de dansa de Martorell van tenir l’oportunitat de lluir les seves millors coreografies, dissabte a la tarda a El Progrés, davant unes 800 persones. Hi va participar Espai Dansa, Baila Descalza, Dance Move, Dance Art Factory, Dansa Asala, Martorell Salsera, Dansa El Progrés, i l’Escola de New Dance del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM). “La implicació de les escoles locals ha fet palès que els joves de Martorell tenen el bon hàbit de practicar dansa, no només aquests tres dies, sinó tot l’any”, ha emfatitzat el regidor.
La companyia Roger Bernat va portar, divendres a El Progrés, la seva versió de La consagració de la primavera, d’Ígor Stravinski. Unes 300 persones, entre alumnes dels instituts i públic general, van fer de ballarins per un dia. Els espectadors “es van col·locar uns auriculars sense fils de tres canals, a través dels quals escoltaven ordres de moviments en paral·lel que divergien i s’entrecreuaven, per tal de convertir-se en els protagonistes de la coreografia”, ha recordat Corral.
El ballarí Toni Jodar va impartir, dijous al Centre Cultural, una conferència ballada per entendre millor la dansa moderna i contemporània. Amb un centenar de butaques plenes, va ensenyar els referents històrics de la dansa com Isadora Duncan, Martha Graham, José Limón, Merce Cunningham, Mary Wigman o Pina Bausch. Tot seguit, el martorellenc Blai López va oferir la coreografia de dansa contemporània Eternitat. El jove ha obtingut aquest any la Medalla d’Or en les proves de dansa clàssica que realitza la Royal Academy of Dance de Londres.