La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Martorell ha presentat, aquest matí al Centre Cultural, els curtmetratges de la 4a edició del projecte ‘Reacciona’. Facilitar el treball preventiu i educatiu al voltant del sexisme i el consum de drogues, n’ha estat l’objectiu. Les sis filmacions han estat elaborades pels alumnes dels instituts Pompeu Fabra, Joan Oró, Col·legi La Mercè, Escola d’Adults i PFI-PTT. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.
El format ‘Reacciona’ permet als participant apropar-se i experimentar el llenguatge audiovisual d’una manera pràctica. Té com a producte final la creació íntegra per part dels joves d’un curtmetratge, enguany sobre la temàtica: “No tot s’hi val. Combat les actituds sexistes” i “Febre del divendres nit. Viu la vida!”.
Durant la presentació, l’alcalde Xavier Fonollosa, ha destacat la importància d’abordar, a través de l’audiovisual, el sexisme entre la gent jove. “Malauradament, les noves tecnologies, que ens han anat bé per a moltes coses, ens han perjudicat en aquest tema. Torna a haver-hi sexisme en edats com les vostres. Això em preocupa i m’agradaria que us preocupés a vosaltres, que en prenguem consciència, que treballem plegats per a que això no passi. Si us trobeu amb algun cas, feu-ho saber”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Casar el llenguatge audiovisual i la sensibilització
Durant un temps, les aules s’han convertit en plató de rodatge, sala de maquillatge i en cabina de muntatge. Els alumnes han estat els protagonistes de crear el guió, la filmació i el muntatge final. El llenguatge audiovisual “és idoni per treballar projectes de sensibilització perquè agrada als joves, és estimulant i nou, fomenta el treball en grup, la participació i l’experimentació d’emocions. T’obliga a posar-te en la pell de l’altre”, ha destacat el responsable del projecte a Martorell, Jaume Fargas. Els alumnes han hagut d’investigar, parlar amb experts, buscar informació, treballar-la i elaborar-la en imatges per explicar la temàtica a la seva manera.
Fases del projecte
El projecte Reacciona precisa de 26 hores repartides al llarg d’un trimestre. S’inicia amb una trobada de presentació del projecte entre els responsables del taller, la Regidoria de Joventut, el centre educatiu i el professorat implicat. A l’aula es desenvolupa el plantejament de la temàtica i els alumnes escriuen un guió basat en la temàtica, fan el rodatge del curtmetratge assessorats pels tècnics del taller de cinema i el muntatge del curtmetratge. Un cop finalitzat, se’n fa la difusió.