El ‘Punt Lila’: per una Festa Major lliure d’agressions sexuals i comportaments sexistes

1250
Punt Lila a la Festa Major
Punt Lila a la Festa Major

La Festa Major de Martorell arriba en menys de 10 dies als nostres carrers. I per segon any consecutiu inclourà el Punt Lila per a la prevenció d’actituds masclistes, agressions sexuals, i tenir cura del benestar, sobretot de les noies i dones, durant els dies de festa.

El Punt Lila s’instal·larà, durant la propera Festa Major de Martorell, les nits del 15 i 16 d’agost en els recintes on es duguin a terme els concerts. El dijous 15 d’agost serà present de 23.00 a 04.00h al carrer de Josep Vilar, i el divendres 16 l’horari serà de 23.00 a 03.00h. Aquest punt facilita tota la informació, suport i atenció que calgui per tal d’eradicar aquest tipus de violència.

A Martorell, des de l’abril de l’any passat

Punt Lila
Punt Lila

Els punts liles s’han estès pel territori arran dels últims casos d’agressions sexuals. El cas La Manada, en què 5 homes van violar una noia a Pamplona durant el San Fermín del 2016, ha obert els ulls a la necessitat de protegir aquestes festes d’actituds que no hi tenen cabuda.

Tot i que s’han repetit els casos i han pres el nom de “manada”, com a Bilbao o Manresa, als consistoris s’aposta cada cop més per instal·lar punts liles i intensificar l’atenció. L’Ajuntament de Martorell va engegar el Punt Lila la Fira de Primavera del 2018, a través d’El Col·lectiu Jove El Bloc. La Festa Major també va comptar amb el Punt Lila i va tancar-se sense víctimes d’agressions.

La regidora de Benestar Social i Gent Gran, Cristina Dalmau, destaca la bona acceptació del punt a totes les festes, i l’ubica, sobretot, en les activitats nocturnes.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Per a Dalmau, la intenció del Punt Lila és evitar les agressions a les dones i tallar, d’arrel, comportaments que puguin derivar-hi.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

L’Ajuntament, segons explica la regidora, ha format les persones que estaran en contacte amb l’oci nocturn perquè sàpiguen quins han de ser els protocols davant de qualsevol actitud o comportament masclista

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Altres serveis d’atenció a les víctimes

El Punt Lila s’ha convertit en una eina que vol visibilitzar les agressions físiques o verbals de caràcter masclista, sexista o LGTBIfòbica que es poden produir durant la celebració d’actes festius, i que fa una primera atenció i assessorament a les seves víctimes.

Alhora, és el punt de contacte d’aquelles persones que presencien una agressió o assetjament. També hi ha altres telèfons d’atenció les 24 hores: el de la Policia Local (092), dels Mossos d’Esquadra i/o Atenció Sanitària (112). La Generalitat de Catalunya posa a disposició una Línia d’atenció a les Dones en situació de violència les 24 hores, que és gratuït i confidencial: 900 900 120. A nivell local, el telèfon d’informació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) és el 93 773 51 93, i atén de dilluns a divendres de 08.00 a 15.00h.

A les xarxes socials, s’ha estès l’etiqueta #NomésUnSíÉsUnSí.