Amb motiu del 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades, fins el 30 de juny la Biblioteca de Martorell acull El Quixot dels ignorants, una exposició promoguda per l’Associació Cultural Joan Amades amb motiu de la celebració del quart centenari del Quixot, a partir de materials i treballs que sobre el tema havia recollit el folklorista.
El Quixot dels ignorants de Joan Amades és un treball que l’any 1946 va ser inclòs dins el llibre de Joan Givanell i Agustí Calvet Gaziel titulat Història Gráfica de Cervantes y del Quijote del pueblo. De la mà de Xantal Grau i Antoni Serés, que van tenir cura de l’edició de l’obra, es va recuperar el text original inèdit en català.
En l’estudi, Amades analitza el Quixot i Sanxo Panza a partir d’objectes i documents de tradició popular com ara auques, cromos, ex-libris, guardes, lleixes, naips, patacons, rajoles, segells, titelles o ventalls.
La tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Josefina Canals, explica que “el Quixot va ser icona dels jocs infantils i d’adults (cartes, jocs de l’Oca, paper de fumar, embolcalls de caramels, sobrets de sucre…); els goigs cantaven les lloances del Quixot i la seva novel·la; la publicitat de licors i de roba interior, les entrades de teatre i els elements de decoració, com gerros, teles, samarretes o mocadors, incloïen la seva imatge”.
L’exposició consta de 18 plafons explicatius de l’obra on, segons Canals, “sorprèn el ressò que va tenir la novel·la i els valors d’identitat que giraven al voltant dels personatges, així com tot allò que avui anomenem marxandatge”.
L’Hora del conte
Amb motiu de l’exposició El Quixot dels ignorants, l’Hora del conte d’aquest dimecres 10 de juny (18.00h) a la sala polivalent de la Biblioteca de Martorell estarà dedicada a l’obra recopilada per Joan Amades El poll i la puça. La lectura anirà a càrrec d’Antoni Vea i Montserrat Peñalvert. Una narració breu popular que combina elements de fantasia, de llegenda i reals.
Joan Amades i Gelats
Va néixer a Barcelona el 23 de juliol de 1890, va ser un destacat etnòleg i folklorista català. Va treballar com a conservador al Museu d’Indústries i Arts Populars de Barcelona i a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. També va col·laborar amb la premsa del moment, com D’Ací i d’Allà o Diario de Barcelona, entre d’altes. El seu treball es va materialitzar amb una copiosa producció de llibres, com ara El costumari català. El curs de l’any, que ha estat referent en els estudis de folklore de Catalunya.