La Regidoria de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació commemora els 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans amb el cicle de xerrades El ressonar de les veus llunyanes a càrrec de l’artista martorellenca Pili Pico i les seves nines de drap, Les Mandarines. Un recorregut pels cinc continents amb l’objectiu de donar a conèixer la vida d’algunes de les dones i col·lectius que han lluitat pels drets de tothom.

La primera xerrada es farà el 31 de gener, a les 18.00h, a El Círcol, i es dedicarà a l’Àfrica, tot posant l’accent en la Funmilayo Ransome-Kuti, defensora del dret a la participació política i el vot de les dones. “A més, també coneixerem col·lectius que a través de les seves eines, com són la religió, han fet història amb activitats com la costura o la pintura, com a forma diferent d’alçar la veu i de mantenir el llegat”, ha explicat Pili Pico

Pili Pico, artista

La segona sessió es durà a terme el 21 de febrer, a les 18.00h, i es dedicarà al continent americà posant l’accent en Justina Inês Cima, defensora del dret a l’educació. La tercera, el 20 de març es farà ressò de les veus de l’Àsia, i en aquesta ocasió es parlarà de dones lluitadores com la Kim BokDong, defensora del dret a viure en llibertat i amb seguretat.

El 17 d’abril i el 15 de maig, també a les 18.00h, es farà la quarta i cinquena xerrada amb les protagonistes procedents l’Oceania i Europa, respectivament. De l’Oceania arribaran veus com la de l’Eileen Kampakuta Brown, que va lluitar pels drets dels pobles aborígens.I d’Europa es descobriran personalitats com Bodil Begtrup, que va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Pili Pico, artista

A cada taller coneixerem 10 dones, la seva vida i com, amb les eines que tenien en aquell moment, van lluitar pels drets humans, per la igualtat, pels drets dels infants o per tenir una vida digna. “El fil conductor serà un viatge pels cinc continents, que es marcarà amb un passaport. La gent que assisteixi a les xerrades i hagi escoltat les vides i la lluita de les dones, podrà omplir el seu passaport i obtindrà un obsequi fet per mi mateixa”, ha avançat Pili Pico.

Pili Pico, artista

A banda de les cinc xerrades, Pico també ofereix un altre taller, per descobrir el procés de creació d’una nina Mandarina. Aquest es durà a terme el 13 de març, a les 18.00h, a El Círcol. Les Mandarines són unes nines, creades per ella mateixa, que representen dones rellevants d’arreu del món. Per participar a les xerrades i al taller podeu reservar la vostra localitat al web  entrades.martorell.cat.