El Roser es respira a Museus de Martorell amb un octubre replet d’història i divulgació

692
Festa del Roser. Tafanegem el vi
Festa del Roser. Tafanegem el vi

Museus de Martorell ha previst un mes d’octubre replet d’activitats per celebrar la Festa del Roser, amb propostes per a totes les edats. Visites guiades i teatralitzades als museus de Martorell, inauguracions d’exposicions i presentacions de llibres en seran protagonistes.

Les activitats començaran el dissabte 30 de setembre, a les 11.00h, 12.00h i 13.00h, al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis amb la visita teatralitzada ‘Sota les capes del Muxart’, a través d’una intervenció teatral a càrrec de la companyia La Moderneta.

Per la seva banda, els museus de L’Enrajolada-Casa Museu Santacana i el Museu Municipal Vicenç Ros, comptaran també amb visites guiades amb personatges de l’època que explicaran la seva història, el dia 1 i 7 d’octubre, a les 11.00h, a les 12.00h i a les 13.00h, i el diumenge 8 d’octubre, a les 11.00h, 12.00h i 13.00h, respectivament, detalla Elena Lastra, educadora de Museus de Martorell.

Elena Lastra, educadora de Museus de Martorell

El dissabte 30 d’octubre pels més petits hi haurà l’activitat ‘Tafanegem el vi’, als Jardins de L’Enrajolada-Casa Museu Santacana, a les 11.00h, a les 12.00h i a les 13.00h. Aquest taller, pensat pels infants de 7 a 12 anys, consistirà en aprendre a distingir aromes de productes naturals i a reconèixer les diferents sensacions tàctils que percep la llengua, degustant diferents tipus de most ecològic.

A més, en el marc de l’exposició Història de les mans, s’ha organitzat diferents activitats paral·leles. Els diumenges 1 i 29 d’octubre, a les 12.00h, es farà la visita dialogada ‘Mirades tàctils. Una aproximació al passat i al present a través de les mans’, a càrrec d’Àgora Serveis Culturals, amb una durada de 60 minuts i adreçada a un públic a partir de 16 anys. El diumenge 8 d’octubre, a les 12.00h, en el marc de la mateixa exposició es durà a terme la visita dinamitzada adreçada a famílies amb infants de 5 anys en endavant, sota el títol ‘Una mà d’històries’, especifica Lastra.

Elena Lastra, educadora de Museus de Martorell

Al voltant d’Història de les mans, dins del CreArt. Cicle mensual d’activitats artístiques per adults, el dijous 5 d’octubre, a les 17.30h, es durà a terme el taller ‘Frottage’ amb Marc Larré, qui guiarà als assistents en la pràctica d’aquesta tècnica artística. Carme Bueno encapçalarà l’activitat ‘Dibuixos anatòmics de les mans’, el 26 d’octubre, a les 17.30h, al Muxart.

El divendres 6 d’octubre, a les 19.00h, s’inaugurarà l’exposició Històries de llibres de la Biblioteca Bujons de Martorell. El món del llibre des d’una biblioteca familiar d’abans del segle XIX, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, de la mà del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM). Se centra en les publicacions d’abans de l’any 1800, per tant, anteriors a l’obertura de la farmàcia. A partir dels llibres de la biblioteca s’indaga en els orígens i estructura dels llibres, la història de les impremtes i impressors que els van produir, les seves marques tipogràfiques i l’origen geogràfic.

A més,es farà una visita comentada a l’exposició el dia 15 d’octubre, a les 12.00h, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) d’aquest 2023, a càrrec del comissari de l’exposició i membre del Centre d’Estudis Martorellencs, Andrés Martínez Reche, llicenciat en Filologia Clàssica i professor jubilat de Llengües Clàssiques a d’Institut Pompeu Fabra de Martorell.  També es durà a terme una jornada de portes obertes a la Farmàcia Bujons, el diumenge 8 d’octubre, d’11.00h a 14.00h.

Elena Lastra, educadora de Museus de Martorell

També hi haurà espai per a les presentacions de llibres, el divendres 27 d’octubre, a les 18.00h, amb el llibre Muxart. Color i composició de la crítica d’art, Pilar Bonet, sobre l’artista martorellenc Jaume Muxart. Per a totes les activitats serà necessària la inscripció prèvia al portal entrades.martorell.cat.