Els 65 anys dels Capgrossos de Martorell, resumits en una mostra a la Biblioteca

2599
Exposició de Capgrossos de Martorell a la Biblioteca
Exposició de Capgrossos de Martorell a la Biblioteca

El vestíbul de la Biblioteca Martorell acull, des de la passada Festa del Roser i fins el 31 d’octubre, una mostra de petit format dedicada a la colla de Capgrossos. Els visitants poden veure plafons explicatius, exemplars de la imatgeria de la colla, objectes i una projecció audiovisual. L’entitat compleix 65 anys d’història en un moment dolç pel que fa al nombre de socis que participen en les activitats.

El 16 d’agost de 1954, Capgrossos de Martorell va fer la seva primera aparició en públic en plena Festa Major. L’entitat va decidir reservar les celebracions de l’efemèride per la Festa del Roser amb la intenció d’atraure més públic, a través d’una exposició de petit format a l’entrada de la Biblioteca. La junta va considerar aquest indret com a més adequat, ja que hi passen molts infants.

A la mostra s’hi exhibeixen dos plafons que resumeixen la història de l’entitat i quatre capgrossos de Martorell dels més representatius -el Tabaler, el Met, la Queta i el Petit-, dos Dracs i el Pollastre. Al seu costat “hi ha una vitrina amb objectes i un powerpoint amb imatges d’aquests 65 anys”, explica el president de Capgrossos de Martorell, Josep Segura.

Pep Segura, president de Capgrossos de Martorell
Exposició de Capgrossos de Martorell a la Biblioteca
Exposició de Capgrossos de Martorell a la Biblioteca

Les celebracions de l’aniversari continuaran el 3 de novembre, quan els Capgrossos seran la colla convidada a la Trobada Internacional de Flabiolaires d’Arbúcies. A més, els Amics de Sant Antoni Abat els han escollit com a abanderats de la propera festa dels Tres Tombs.

Pep Segura, president de Capgrossos de Martorell

Segura: “Estem vivint un moment dolç com a entitat”

Segura reconeix que l’entitat viu “un moment dolç. Tenim més de 60 socis, dels quals la meitat són infants. Ara tenim colla de flabiolaires -els Flabiolaires dels Quadre Dracs-, cosa que fins ara no havia passat, ens hem desplaçat per primer cop fora de Catalunya per anar a Pamplona el passat setembre i tenim molta activitat, moltes ganes i molta gent disponible. No hi ha cap problema per treure caps a dansar”.

Pep Segura, president de Capgrossos de Martorell

La família de Capgrossos la componen actualment 19 peces. La més antiga i que fa més que perdura és l’Indi, rèplica d’una figura sorgida l’any 1954. L’any 1992 s’hi van afegir algunes de les més populars: el Joanàs; la Roser; la Madrona; el Roc i el Petit. En els darrers quatre anys s’han creat cinc capgrossos nous: la Makeeva; el Coffee; el Tonet, la Marieta i el Pollastre.