Els alcaldes del Baix Nord es troben a Martorell i reclamen un nou CUAP i més Mossos

1090
Trobada alcaldes Baix Llobregat Nord

Alcaldes i alcaldessa de municipis del Baix Llobregat Nord s’han trobat aquest migdia a Martorell per abordar problemàtiques comunes de sanitat i de seguretat ciutadana. Han fet front comú per demanar a la Generalitat un nou CUAP que solucioni la saturació de les urgències de primària a l’Hospital de Martorell, i més efectius dels Mossos per garantir la seguretat a la via pública.

La trobada s’ha celebrat al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric ‘La Caserna’. Hi han participat Xavier Fonollosa -alcalde de Martorell-; Ana Alba -de Sant Andreu de la Barca-; Miquel Riera -d’Olesa de Montserrat-; Eduard Rivas -d’Esparreguera-; Enric Carbonell -de Sant Esteve Sesrovires-; Adrià Camino -de Castellví de Rosanes- i Guadalupe Marcos, regidora d’Abrera. De la reunió n’ha sorgit un document inicial que s’enviarà al govern català un cop estigui enllestit, en els propers dies.

En l’àmbit sanitari, els assistents denuncien que a la comarca “hi ha milers de ciutadans que no tenen un metge efectiu, ni infants que tinguin un pediatra assignat”, i denuncien la “manca de metges especialitzats a l’atenció primària”. Així ho ha exposat Fonollosa.

Trobada alcaldes Baix Llobregat Nord. Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els alcaldes demanen que Salut posi fil a l’agulla a una ampliació “molt necessària” de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell “que demanem des de 2008”, ja que actualment “les urgències estan molt saturades. Tenim unes hores d’espera molt llargues perquè el 58% de les urgències són de Primària”, ha afegit l’alcalde amfitrió.

Per tot plegat, es demana que a la comarca hi hagi “un altre CUAP o centre d’urgències de primària, ja que actualment només n’hi ha un a Sant Andreu de la Barca, i és del tot insuficient. Creiem que n’hi hauria d’haver un o dos més, com a mínim”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca ha demanat també “una actuació urgent” referida a “la salut mental. Després de la pandèmia hi ha hagut un augment important d’aquests problemes, amb suicidis i afectació sobretot a la gent jove”. Ana Alba ha reconegut que “no tenim recursos per abordar-ho perquè l’Hospital està saturat i no té els professionals que necessita, i que estableixin comunicació directa amb els serveis socials”.

Ana Alba, alcaldessa de Sant Andreu de la Barca
Trobada alcaldes Baix Llobregat Nord. Ana Alba, alcaldessa de Sant Andreu de la Barca

Quant a la seguretat, alcaldes i alcaldessa denuncien manca d’efectius important a l’Àrea Basica Policial (ABP) dels Mossos d’Esquadra de Martorell: “Demanem una més gran dotació d’efectius dels que hi ha ara, que són menys que guàrdies civils hi havia quan es va fer el traspàs”, apuntava Fonollosa.

Aquesta carència es nota “quan necessitem el suport dels agents en seguretat ciutadana”, un suport que sovint fa la Policia Local, tot i no tenir-ne competències. L’actual dèficit també perjudica a l’hora “de fer campanyes preventives, conjuntament amb agents locals, de sensibilització per a col·lectius de risc com ara gent gran o víctimes de violència de gènere”. L’alcalde martorellenc concloïa que la prioritat és “garantir la seguretat a les nostres places i carrers. És un tema que ens ocupa i preocupa moltíssim”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Ana Alba ha reconegut que la ciutadania “té una major sensació d’inseguretat, tot i que els casos no han augmentat i així ho diuen les dades”. Creu que aquesta percepció l’alimenta “el no veure patrullar el Mossos pels nostres pobles, perquè no disposen d’efectius suficients. I necessitem que hi siguin, per evitar ocupacions il·legals i altres actes”.

Ana Alba, alcaldessa de Sant Andreu de la Barca

Quant a la reunió, Eduard Rivas ha dit que respon “a la voluntat d’unitat política i d’acció dels municipis del Baix Nord, que tenim diferents sensibilitats polítiques, però que actuem per una necessitat comuna que supera els partidismes”, i alhora “amb una lleialtat institucional envers el govern de Catalunya per atendre solucions a la suma de questions que plantegem des del territori”.

Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera
Trobada alcaldes Baix Llobregat Nord. Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera

Alcaldes i alcaldessa obren la porta a noves trobades per abordar problemàtiques comunes, i estan convençuts que tindran continuïtat més enllà de les properes eleccions municipals del 28 de maig.