Alumnes de les escoles José Echegaray, Mercè Rodoreda, La Mercè, Vicente Aleixandre i El Pontarró, participants del projecte ‘Cultura Emprenedora a l’Escola‘ (CUEME), han visitat aquest mes el Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner per sol·licitar el NIF que valida les seves cooperatives. Prèviament, van formalitzar-ne els estatuts, l’acta de constitució, els càrrecs i la fitxa de cooperativista.
Les cooperatives escolars d’aquest curs 2024-25 són ‘Mans creatives’ i ‘GEM (Grup Echega Fet a Mà)’ de l’Escola José Echegaray; ‘Rodoemprèn’ i ‘Martoroda’ de l’Escola Mercè Rodoreda; ‘5è Power’ i ‘Els Motxillongues’ del Col·legi La Mercè; ‘Rodalux’ i ‘Vicemaq’ de l’Escola Vicente Aleixandre, i ‘Aquàrius’ del Centre d’Educació Especial (CEE) El Pontarró. En total, 196 alumnes de 5è de Primària i 12 d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) Adaptada del CEE El Pontarró, que elaboraran i comercialitzaran els seus productes artesanals, respectuosos amb el medi ambient.
Un cop constituïdes totes les cooperatives, els estudiants han fet un taller per aprendre a dissenyar el logotip de la seva marca, tot recollint diverses propostes i decidint quina en serà la més adient. També han començat a fer l’estudi de mercat que els permetrà conèixer quins objectes poden tenir més èxit entre el seu públic objectiu, avança Carme Moles, tècnica de Promoció Econòmica.
Carme Moles, tècnica Promoció Econòmica
Entre els mesos de març i abril, els joves emprenedors visitaran l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament per demanar el permís de venda a la via pública, acompanyats de l’alcalde Xavier Fonollosa. A l’abril, duran a terme un taller de falques radiofòniques, amb el suport de Ràdio Martorell, per fer campanya dels seus productes, que posaran a la venda el 29 de maig. Com cada any, un percentatge dels seus beneficis el donaran a una entitat social.
Fomentar els valors de l’emprenedoria
El projecte CUEME és un recurs impulsat per la Diputació de Barcelona, des d’Educació i Promoció Econòmica i Ocupació, amb l’objectiu de fomentar els valors de l’emprenedoria en els alumnes de cicle superior de primària. Aquest projecte, que vincula els centres educatius i els ens locals, es fonamenta en dos pilars bàsics: l’estratègia local i el projecte educatiu a l’aula.
El primer assegura la integració del projecte en les polítiques municipals i el segon permet, a través de l’adquisició de competències bàsiques, fomentar la cultura emprenedora entre els alumnes, mitjançant la creació d’una cooperativa escolar. Martorell participa en aquest projecte des del curs 2013-2014.
