Ràdio Martorell 91.2 FM i el Col·legi La Mercè han celebrat plegats el Dia Mundial de la Ràdio, proclamat per la UNESCO el 2011 per commemorar el naixement de la ràdio de les Nacions Unides, un 13 de febrer de 1946. La cita posa en valor el paper clau en la difusió d’informació, la dinamització cultural, l’entreteniment i la participació ciutadana que té aquest mitjà. Treballadors i col·laboradors de l’emissora municipal s’han traslladat a l’Aula Singular de l’escola per oferir un programa especial en directe, de 9.00 a 13.30h, amb entrevistes, seccions i actuacions musicals preparades pels alumnes.
El programa, presentat per les locutores de Ràdio Martorell Assumpta Mera i Rosa Maria Farreras, ha arrencat amb les trucades del oients per felicitar l’efemèride. A continuació, els alumnes de 4t de primària han entrevistat el professor de Robòtica, Andrés Garcia; els de 1r i 2n d’ESO als germans Aina i Arnau Cortijo, jugadors de bàsquet i alumnes de La Mercè, i els estudiants de 5è de primària han conversat amb els professors i exalumnes de l’escola Ariadna Perelló, Adrià Valls i Albert Batllevell. Josefina Canals, presentadora del programa Martorelletres ha parlat de llibres amb els alumnes més lectors de 5è i 6è de primària, 1r, 3r i 4t d’ESO.
Tot seguit, hi ha participat l’alcalde Xavier Fonollosa, qui ha respost les preguntes fetes pels menuts i ha destacat que “la ràdio és un dels actius que tenim com a poble. A Martorell hi ha molta gent que s’ha dedicat al món de la ràdio i altres d’aficionats. Una de les coses que hem fet bé des de l’emissora municipal és conservar tot un reguitzell de col·laboradors que periòdicament hi participen, fan cohesió i es connecten a través de la ràdio, un paper fonamental”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’especial ha seguit amb la intervenció dels alumnes de 6è de primària, que han explicat la campanya de donació de sang que van desenvolupar fa unes setmanes a l’escola, amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits. Alumnes de 4t han entrevistat el grup Capylia, format per alumnes del centre, que hi han actuat en directe.
Montserrat Ariza, professora de secundària de La Mercè i col·laborada de Ràdio Martorell, i Queralt Puig, exalumna, estudiant de 1r de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona UAB) i també col·laboradora de l’emissora, han entrevistat Màrius Garcia, pioner de la Radio Escuela Martorell, els anys 1981-1982, al Col·legi Santo Tomás de Aquino.
Per acabar, els alumnes de 4t d’ESO han parlat amb el director de La Mercè, Dani Moll, i amb les membres de la junta de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA), Núria Vive i Sònia Sempere. La cirereta l’ha posat l’exalumne i cantautor martorellenc Alberto Lozano qui ha estat entrevistat pels alumnes de 3r d’ESO i ha interpretat una de les cançons del seu àlbum debut Out there for you to see.
El director Dani Moll ha expressat que “només tinc paraules d’agraïment perquè tot ha funcionat molt bé. Tant les entrevistes com les actuacions han motivat molt els alumnes. Fa setmanes que han estat preparant-les. Si l’any vinent es vol repetir, nosaltres tenim les portes obertes”. “La ràdio els ajuda a saber parlar i a expressar-se, competències que poden adquirir fent ràdio en directe i real com avui”.
Dani Moll, director La Mercè
La professora Montse Ariza, qui ha fet d’enllaç entre Ràdio Martorell i l’escola per organitzar aquest especial, ha detallat que “això va començar com un somni quan des de l’emissora em veu trucar per participar en el Dia Mundial de la Ràdio i s’ha fet realitat”. “Crec que ha estat una experiència meravellosa. Ens ho heu posat molt fàcil perquè els nois i noies poguessin participar i fer el que els hi venia més de gust”.
Montserrat Ariza, professora La Mercè
Ràdio Martorell ha triat enguany el Col·legi La Mercè per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio perquè el centre compta amb un projecte de ràdio escola que han anomenat ‘FEM Ràdio’ i que desenvolupen els alumnes de 1r d’ESO. A través d’aquest projecte treballen la comprensió lectora, l’expressió escrita i la comunicació oral d’una forma plenament vivencial, tot potenciar l’autonomia de l’alumnat i el treball en equip. Tenir una ràdio a l’escola desperta l’interès i la curiositat d’infants i joves i facilita un aprenentatge significatiu per l’alumnat.
1a part especial Dia Mundial de la Ràdio
2a part especial Dia Mundial de la Ràdio
3a part especial Dia Mundial de la Ràdio
4a part especial Dia Mundial de la Ràdio
5a part especial Dia Mundial de la Ràdio
