L’associació d’Amics de Sant Antoni Abat organitza la Festa dels Tres Tombs, del 10 al 12 de gener. Aquest dimarts, s’ha fet la presentació del programa i del cartell al local de l’entitat, a la plaça de Maria Canela. La celebració es fa en commemoració de Sant Antoni, protector dels animals de peu rodó, i compta amb les tradicionals tres voltes dels cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior del poble.
Els actes començaran aquest divendres, 10 de gener, amb l’assemblea general de l’entitat, a les 20.00h, al local social dels Amics de Sant Antoni, i el sorteig de les llotges i entrades per al concert vermut, a les 20.30h.
Dissabte, 11 de gener, de 9.00 a 13.00h, es vendrà la resta de llotges i entrades per al concert vermut a la seu de l’entitat (llotges i entrades no venudes el divendres). A les 18.00h, a la plaça de la Vila hi haurà, com a novetat, el concert-recital amb l’Escola Municipal de Música.
Al pont del Diable, a les 18.30h, segons ha avançat el tresorer dels Amics de Sant Antoni, Josep Vilella, “hi haurà l’encesa de les atxes de vent amb el foc de Sant Antoni i acompanyament de les senyeres de l’entitat fins al portal d’Anoia per rebre el pregoner d’enguany, amb la col·laboració de la Colla de Diables de Martorell”.
“A la plaça de la Vila es farà el pregó de festes amb Joaquim Massaneda Llinàs, capità de bandera, i el canvi de senyeres que passarà del Club Hoquei Patins de Martorell al Motor Club Micorella”. El cordonista d’enguany serà Jaume Andrés Galofré, i els banderers Pepe Arco Lorca i Elvira Alcaine Agulló.
Tot seguit, “els assistents degustaran el brou de Sant Antoni, calent i fet al foc a terra” (gastronomia del porc de la Setmana dels Barbuts), a càrrec de l’Esplai de la Gent Gran de la Vila coordinats per en Pere Bel i amb la col·laboració material de l’associació de veïns del barri Rosanes. “A més, es gaudirà dels foguerons de Sant Antoni amb la Colla de Diables de Martorell”.
Josep Vilella, tresorer Amics de Sant Antoni
A El Progrés, a partir de les 21.00h, concert amb la soprano Eulàlia Ara, acompanyada al piano per Josep Maria Escribano, amb una primera part de música catalana i una segona part d’àries italianes.
Diumenge, a la plaça de Maria Canela, de 8.30 a 10.30h, hi haurà l’esmorzar traginer. En acabat, es concentraran els genets, cavalleries i carruatges per iniciar el guarniment i l’enganxada. A les 11.30h, començarà la passada pels carrers i places de Martorell amb la Banda Simfònica.
“Diumenge és el dia gros, quan fem la cercavila, la passada de carros, cavalls i mules, amb la idea de beneir els animals per poder-nos aprofitar de la seva feina, tenir-ne cura i gaudir d’un patrimoni artístic, cultural i tradicional propi de Martorell”, ha afirmat Vilella.
Josep Vilella, tresorer Amics de Sant Antoni
A la plaça de l’Església, pels volts de les 13.00h, arribaran els genets i carruatges per iniciar els Tres Tombs, amb la benedicció dels animals pel Sr. Rector.
A El Progrés, a les 14.00h, es farà el concert-vermut amb la Internacional Cobla La Principal de La Bisbal. A les 19.00h, arribarà el Ball de Gala, amb el mateix conjunt musical.
Sergi Corral, regidor de Cultura, ha agraït la tasca de l’entitat per mantenir viva la festa. Ha valorat “la quantitat de carruatges i materials que han anat recopilant i que fan pedagogia dels orígens als que es remunta aquesta celebració”.
Sergi Corral, regidor de Cultura
“Una part de la memòria històrica són els carros com a eina de treball que durant segles ha fet servir l’home, en convivència amb l’animal, respectant-lo, perquè sense ell no hi havia transport”, ha indicat Vilella. “Hem de recordar el nostre passat per tenir-lo present”. “El nostre museu passeja per Martorell un cop l’any i després el portem també a d’altres poblacions”.
Josep Vilella, tresorer Amics de Sant Antoni
El cartell d’aquesta edició l’ha fet l’artista martorellenc David Pérez (Sibux) qui ha volgut “humanitzar els cavalls, donant la volta al concepte dels Tres Tombs”. “Tant els qui porten els cavalls com els cavalls són els protagonistes i n’he fet una combinació amb la tècnica fotogràfica de la clorotipia, impressió solar sobre les fulles aprofitant la clorofil·la”.
David Pérez (Sibux), artista autor del cartell
Sibux ha afegit que “em fa molta il·lusió fer el cartell perquè segueixo molt aquesta festa i visualment és tot un espectacle que sempre aprofito per fotografiar. Estic molt content que m’hagin convidat a ser l’autor del cartell d’enguany”.