Les cooperatives escolars culminen un nou CUEME amb un mercat molt concorregut

1028
Mercat CUEME

Mercat de les cooperatives del projecte ‘Cultura Emprenedora a l’Escola’ (CUEME). Ha tingut lloc aquest matí, de 9.30 a 14.00h, a la rambla de Les Bòbiles. Les vuit cooperatives escolars participants aquest curs al programa hi han venut els seus productes artesanals reciclats, elaborats per ells mateixos.

Aquest curs han participat al projecte CUEME 170 alumnes de 5è de Primària de les escoles José Echegaray, Mercè Rodoreda, El Pontarró, La Mercè i Vicente Aleixandre, a més del 25 alumnes de Secundària Adaptada del Centre d’Educació Especial (CEE) El Pontarró.

L’objectiu ha estat el de potenciar la cultura emprenedora entre els infants. Durant un curs escolar, l’alumnat ha creat constituït una cooperativa; n’ha dissenyat la imatge, han fet un estudi de mercat, han elaborat els productes artesanals i han difós la seva activitat als mitjans de comunicació locals. El procés ha clos aquest matí amb la venda ambulant de les seves creacions al Mercat CUEME. Una part dels beneficis obtinguts els destinaran a causes socials.

Un dels clients del Mercat ha estat l’alcalde Xavier Fonollosa, qui ha dit que “és un dels projectes més engrescadors dels que fem a Martorell perquè explica als nens i nenes com funciona l’economia i el món de l’empresa. Constitueixen una cooperativa, la forma més democràtica de fer una empresa, aporten un capital social, fan el producte i el venen. Després, recuperen la inversió inicial i destinen una part del guany a una entitat socials i l’altra al que ells decideixin”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

També hi ha comprat alguns productes la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Rosa Cadenas, qui ha assegurat que amb aquest projecte els alumnes “aprenen de ben petits què és guanyar-se la vida i ser emprenedors. Passen per tots els passos, des de l’inicial de buscar el nom de la cooperativa, al desenvolupament de l’empresa, fer visites a d’altres cooperatives, i treballar la responsabilitat social corporativa”.

Rosa Cadenas, regidora Promoció Econòmica

Omar Baddouch, de la cooperativa ‘Els/les Investigadors/es CUEME Echega’ de l’Escola José Echegaray, ha detallat com ha estat el procés d’elaboració dels productes i que els diners obtinguts aniran a l’entitat Open Arms i a una sortida a Portaventura.

Omar Baddouch, alumne Escola José Echegaray

Júlia Rico, de la cooperativa ‘Merca Power’del Col·legi La Mercè, ha definit que “una cooperativa significa vendre coses per recaptar diners i ajudar la gent que ho necessita. Venem sabons, pots amb sals decoratives i flors decoratives. M’ha agradat molt l’experiència perquè ajudem a les persones i passem una bona estona amb els companys”.

Júlia Rico, alumna Col·legi La Mercè

La tutora de 5è de Primària de l’Escola Vicente Aleixandre, Patricia Llordén, ha apuntat que “hi trobem productes que han generat els alumnes a classe. Primer van fer un prototip i després els van elaborar a l’aula. Ells han decidit quins productes, quins preus i com posar-los a la parada perquè siguin atractius”. “Aquest és un projecte molt motivant, s’hi han engrescat molt i han fet moltes propostes”.

Patrícia Llordén, tutora Escola Vicente Aleixandre

CUEME és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport dels ajuntaments implicats. Aquesta és l’11a edició que Martorell hi participa i El Pontarró va ser el primer Centre d’Educació Especial de tot Catalunya en prendre-hi part, des del curs 2017-18, tot un repte que ha reforçat el concepte d’escola inclusiva.